ßßß Cookit - przepis na Kostka alpejska

Kostka alpejska

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
3 jajka
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka gotowej masy krówkowej
1 mleczna czekolada
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy.
W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.
Ciasto smarujemy masą krówkową, na nią wykładamy masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/02/kostka-alpejska