ßßß
Składniki:Ciasto:3 jajka2 łyżki maki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego, naturalnego kakaoMasa śmietanowa:500 ml śmietany 30%2 śmietan fixy3 łyżki cukru pudruDodatkowo:1 puszka gotowej masy krówkowej1 mleczna czekoladaWykonanie:Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy.W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.Ciasto smarujemy masą krówkową, na nią wykładamy masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą.