Wykonanie
Urocze babeczki o delikatnie
kakaowym spodzie z orzeźwiającą
konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie
czekolady oraz
śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć.
Wiśniowo-
czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser.Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Babeczki z Aksamitnym
Czekoladowym Kremem i
Wiśniową Konfiturą - S kładniki (ok. 12 babeczek):Ciasto:3
jajka150 g
mąki150 g
masła w temperaturze pokojowej150 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy (16 g)szczypta
soliłyżka
kakaook. 1-2 łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)Krem:400 ml
śmietanki kremówki150 g
groszków z
mlecznej czekolady (lub połamanej
czekolady)100 g
groszków z
gorzkiej czekolady (lub połamanej
czekolady)fix do ubijania
śmietanyok. 100 g
wiśniowej konfituryCiasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. W kąpieli
wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym
masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
jajku.Naczynie zdejmujemy z kąpieli
wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość
konfitury wiśniowej delikatnie "wbijając" ją do środka.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.Krem:
Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy
czekoladowe groszki (lub połamaną
czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną
czekoladą ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się
masło).Pod koniec ubijania dodajemy fix.Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki powstałym kremem dekorujemy babeczki.Babeczki możemy udekorować wisienkami koktajlowymi, igiełkami z ciemnej
czekolady i np. czekoladowymi mini rurkami.Dobrej jakości, belgijską
czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.