ßßß

Urocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser.Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.
łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy (16 g)szczypta soliłyżka kakaook. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)Krem:400 ml śmietanki kremówki150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady)100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady)fix do ubijania śmietanyok. 100 g wiśniowej konfitury
Ciasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku.Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość konfitury wiśniowej delikatnie "wbijając" ją do środka.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.Krem:Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło).Pod koniec ubijania dodajemy fix.Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki powstałym kremem dekorujemy babeczki.Babeczki możemy udekorować wisienkami koktajlowymi, igiełkami z ciemnej czekolady i np. czekoladowymi mini rurkami.Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.








