Wykonanie
Urocze babeczki na klasycznym, delikatnym spodzie z aksamitną masą na bazie
białej czekolady oraz
śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wielbiciele
białej czekolady z pewnością pokochają ten krem, który jest prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny.Masę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Babeczki z Kremem z
Białej Czekolady - S kładniki (ok. 12 babeczek):Ciasto:3
jajka150 g
mąki150 g
masła w temperaturze pokojowej150 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy (16 g)szczypta
soliKrem:400 ml
śmietanki kremówki200 g
groszków z
białej czekolady (lub połamanej
czekolady)fix do ubijania
śmietanydowolne ozdoby do dekoracjiBabeczki z Kremem z
Białej Czekolady - Sposób przygotowania:Ciasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. W kąpieli
wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym
masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
jajku.
Naczynie zdejmujemy z kąpieli
wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.Krem:
Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy
czekoladowe groszki (lub połamaną
czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną
czekoladą ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się
masło).Pod koniec ubijania dodajemy fix.Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki powstałym kremem dekorujemy babeczki.Babeczki możemy dowolnie udekorować.Ja użyłam kwiatuszków z lukru, które możemy samodzielnie przygotować (przepis tu).Dobrej jakości, belgijską
czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.