ßßß
Babeczki Malinowe to propozycja idealna dla fanów tych kwaskowych, a zarazem słodziutkich owoców.Lekko cytrynowe spody z delikatnym, orzeźwiającym kremem malinowym to niezwykłe połączenie, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Ponadto różowy kolor babeczek sprawia, że są one idealnym deserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje.
Ciasto:3 jajka150 g mąki150 g masła w temperaturze pokojowej150 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy (16 g)2 łyżki soku z cytrynyszczypta soliKrem:300 ml śmietanki kremówki300 g mascarponefix do ubijania śmietanyok. 3 łyżki cukru pudruok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone)
Babeczki Malinowe - Sposób przygotowania:Ciasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku.Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy sok z cytryny. Następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem.W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, po czym dodajemy ok. 100 g zmiksowanych wcześniej malin i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.Następnie dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki.Ozdabiamy świeżymi malinami, możemy również użyć dowolnej posypki.









