Wykonanie
Babeczki
Malinowe to propozycja idealna dla fanów tych kwaskowych, a zarazem słodziutkich
owoców.Lekko
cytrynowe spody z delikatnym, orzeźwiającym kremem
malinowym to niezwykłe połączenie, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Ponadto różowy kolor babeczek sprawia, że są one idealnym deserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje.
Ciasto:3
jajka150 g
mąki150 g
masła w temperaturze pokojowej150 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy (16 g)2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soliKrem:300 ml
śmietanki kremówki300 g
mascarponefix do ubijania
śmietanyok. 3 łyżki
cukru pudruok. 250 g
malin (do masy mogą być mrożone)
Babeczki
Malinowe - Sposób przygotowania:Ciasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. W kąpieli
wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym
masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
jajku.Naczynie zdejmujemy z kąpieli
wodnej, dodajemy
sok z cytryny. Następnie partiami ciągle miksując dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się
masło). Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder wymieszany z
fixem.W osobnym naczyniu miksujemy
mascarpone, po czym dodajemy ok. 100 g zmiksowanych wcześniej
malin i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.Następnie dodajemy ubitą
śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki.Ozdabiamy świeżymi
malinami, możemy również użyć dowolnej posypki.