Wykonanie
Maliny jemy już od dłuższego czasu, więc najwyższa
pora przyłączyć się do blogowego "zawrotu głowy". :) Przepis pochodzi z książki " Muffinki ".PS. Pomijając
maliny, które uwielbiam w każdej postaci, to najlepsze ciasto muffinkowe, jakie do tej
pory jadłam!
200 g
malin120 g
masła120 g
cukrujajko300 g kwaśnej
śmietany250 g
mąki2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodysólew.
cukier puder lub kruszonka do posypania
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę. Dodać
jajko i
śmietanę. W drugiej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
soda i szczyptą
soli. Masę mączną dodać do masy
maślanej i mieszać tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Przelać ciasto do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Na wierzchu ułożyć
maliny i lekko wcisnąć je w ciasto. Można także posypać po wierzchu kruszonką.Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!