Wykonanie
Tak mi zasmakował
biszkopt z
jabłkami Pani Ewy Wachowicz, że niemalże na kolejny dzień postanowiłam zrobić wersję
gruszkową. Jak dla mnie wyszła jeszcze lepsza, a koleżanka już prosiła o przepis :)
Potrzebne składniki:2
jajkaszczypta
soli3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
oleju1 kg
gruszek2
galaretki gruszkowe330 ml
śmietany 30 %1 łyżeczka
cukru waniliowegoczekolada mleczna / gorzkaSposób wykonania:
Białka oddzielone od
żółtek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną
soli. Dodajemy 3/4 szklanki
cukru, 1 łyżeczkę
cukru waniliowego oraz 2
żółtka. Miksujemy.Dodajemy 3/4 szklanki
mąki, 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia, 1 łyżkę
oliwy. Delikatnie mieszamy
łopatką. Wylewamy na tortownicę (24 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną delikatnie
bułką tartą. Pieczemy 20 min. w 180 st.
Gruszki obieramy, trzemy na tarce. Wrzucamy do garnka, dodajemy 2
galaretki gruszkowe. Gotujemy aż
owoce będą gorące, a
galaretka puści
wodę. Gorące
gruszki wylewamy na przestudzony
biszkopt. Wkładamy do lodówki.Następnie ubijamy
śmietanę 30 % z 1 łyżeczką
cukru waniliowego na sztywną pianę. Wykładamy na
gruszki. Posypujemy startą
czekoladą. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.