Wykonanie
Na około 12 sztuk:1 szklanka
mąki tortowej-używam zawsze Młynomag4 duże
jajka100 g
masła150 g
gorzkiej czekolady 60%
kakao1,5szklanki
cukru16 g
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliKrem czekoladowy:350 ml
śmietany kremowej 30%80 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
cukru pudruWiórki
czekoladowe do posypaniaSposób wykonania:Krem:
Śmietanę podgrzać aby była ciepła, ale nie gotować, dodać połamaną
czekoladę i łyżkę
cukru pudru, odczekać chwilę i wymieszać do połączenia. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny w celu solidnego schłodzenia.Następnie ubić mikserem na krem.Ciasto:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z
masłem umieścić w rondelku,rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia. Wystudzić.
Jajka ubić z
cukrami i szczyptą
soli na puszystą masę , wmieszać masę z
czekoladą, miksując na wolnych obrotach dodawać partiami przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę tortową.Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka.
Krem czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować muffinki, posypać tartą
czekoladą. Można też polać sosem
czekoladowym.Słodkich wypieków!