Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...
truskawki,
maliny,
śmietana i
czekolada, tworzą kompletna całość,
Składniki na ciasto:2
jajka1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1 łyżka
masła1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyzeczki
czekolady w proszku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 laski
waniliSkładniki na wypełnienie babeczek:300 g
śmietany kremówki2 łyzki
cukru pudrutruskawki, mrożone
maliny, listki
mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:Do garnka wlać
mleko, podgrzać i dodać
masło oraz ziarenka z połowy
laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić.
Jajka ubić z
cukrem. Do ubitych
jajek wolnym strumieniem wlewać
mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać przesianą
mąkę z proszkiem i
czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni C przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną
śmietanę z
cukrem pudrem i przełożyć ja do szprycy. Za pomoca wykrawacza wyciać z babeczek środki, uważajac aby dno pozostawić w całości, posypać
cukrem pudrem. Powstałe otwory w babeczkach napełnić
bitą smietaną oraz udekorować babeczki po wierzchu. Na koniec na
śmietanowych rozetkach ułożyć
truskawki,
maliny, listki
mięty, gwiazdki i snieżynki. Smacznego!