ßßß
Dla grzecznych dzieci na Dzień Dziecka, tj. np. dla mnie : )Składniki na 12 sztuk:3/4 szkl cukru1/2 laski wanilli1 i 1/4 szkl mąki tortowej125 g miękkiego masła (może być roślinne)2 jajka1/2 szkl mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia12 truskawek, pokrojonych w ćwiartki - do wypełnieniaNa wierzch:250 ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku i ostudzonej przed dodaniemćwiartki truskawek do dekoracjiMasło utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie połącz. W drugiej misce wymieszaj jajko, wanilię i mleko. Nie musisz używać do tego miksera, wystarczy drewniana łyżka i trochę silnej woli.Do składników suchych, wlej mokre i starannie wymieszaj do momentu, aż ciasto zacznie przypominać jednolitą masę.Formy wyłóż papilotkami, a jeśli używasz silikonu to możesz wlewać ciasto bezpośrednio do formy. Powinno sięgać 1/2 jej wysokości. Następnie w każdej babeczce zanurz po 3 -4 ćwiartki truskawek. Piecz w temp. 170 C przez ok. 30 min lub do suchego patyczka, aż babeczki zarumienią się na wierzchu.Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem na najwyższych obrotach, przy końcu dodaj cukier puder. Gdy śmietana jest sztywna dodaj żelatyny i wszystko dobrze wymieszaj.Po upieczeniu, ostudź babeczki i udekoruj bitą śmietaną i truskawkami.
