Wykonanie
To tort urodzinowy mojego taty. Przepyszne ciasto, które przygotowuje się bardzo szybko. Gruba warstwa (jeszcze dość kwaśnych)
truskawek czyni je lekkim i orzeźwiającym. Ciasto możecie udekorować dowolnie. Myślę, że takie klasyczne połączenie
truskawek i
czekolady sprawdzi się na każdej imprezie (nawet trzypokoleniowej).Wszystkim domownikom torcik bardzo smakował. Myślę, że zachęciła ich dodatkowo informacja, że do masy dodałam ich ulubiony
krem czekoladowy (przypuszczam, że każdemu dobrze znany).Składniki:
biszkopt czekoladowy6
jajek1 szklanka
cukru kryształu1 szklanka
mąki (bez 1 łyżki)1 łyżka
kakao naturalnego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakrem czekoladowy1 łyżeczka
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wody500 g
serka mascarpone300 ml
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudru3 łyżki
kremu czekoladowego (u mnie Nutella)warstwa truskawkowa2
galaretki truskawkowe500 ml
wody600 g
truskawekpolewa czekoladowa250 ml
śmietany 30%200 g
czekolady gorzkiejponadto
likier Irish Cream do nasączenia ciasta
truskawki do dekoracjiPieczemy
biszkopta czekoladowego (tortownica o średnicy 23 cm).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo- musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy
mąkę pszenną, przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao (w
sumie mąki i
kakao powinna być 1 pełna szklanka). Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pieczemy
biszkopta w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut. Gotowego pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (inaczej opadnie). Następnie kroimy ciasto wzdłuż na 2 blaty.Przygotowujemy
galaretkę.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej
wody. Odstawiamy je do stężenia (powinny być półpłynne).Przygotowujemy
krem czekoladowy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Mieszamy ją do czasu, aż się rozpuści. Pozostawiamy ją do spęcznienia i wystudzenia (nie może się jednak ściąć zbyt mocno, bo w
masie będą się tworzyły z niej grudki).
Śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy
serek mascarpone. Rozcieramy całość na gładką masę. Do tak przygotowanej bazy wkręcamy Nutellę i
żelatynę. Całość odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce (cały czas pilnujemy, by masa zbyt mocno nie zastygła).Składamy tort.Ciasto warto od razu układać na paterze na której będziemy je podawali. Można je otoczyć
ramą z tortownicy (masy nie będą nam się rozlewały).Blaty
biszkoptowe nasączamy obficie
likierem Irish Cream. Pierwszy blat pokrywamy całym
kremem czekoladowym. Na nim układamy pocięte na połówki
owoce.
Truskawki wbijamy nieco w masę. Warto w tym momencie włożyć torcik na 15-20 minut do lodówki. Na schłodzone
owoce wylewamy
galaretkę. Ponownie ciasto mrozimy. Po około 1 godzinie wykładamy wierzchni blat z
biszkopta.Przygotowujemy
polewę czekoladową.
Śmietanę kremówkę podgrzewamy dość mocno w rondelku (nie możemy jej jednak zagotować). Zalewamy nią posiekaną drobno
czekoladę. Mieszamy całość do czasu, aż
czekolada w pełni się rozpuści. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Dokładamy kilka przepołowionych
truskawek i gotowe.