ßßß
Cookit - przepis na ciasto tortowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
ciasto tortowe
Składniki
Jajko
Mąka
Cukier
Proszek do pieczenia
Biszkopty
Kakao
Śmietana kremówka
Ser mascarpone
Czekolada gorzka
Brzoskwinie
Cukier puder
Żelatyna
Czekolada
Konfitura truskawkowa
Syropy
Wykonanie
To ciasto robiłam w formie
tortu
, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a
brzoskwinie
dodały mu świeżości.*foremka 25*34 cmSkładniki: na
biszkopt
jasny:6
jajek
1,5 szklanki
mąki
1 szklanka
cukru
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
na
biszkopt
ciemny:3
jajka
1/2 szklanki
mąki
2 łyżki
kakao
1/2 szklanki
cukru
3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
na masę jasną:300 ml
śmietanki kremówki
250 g
serka mascarpone
100 g
gorzkiej czekolady
puszka
brzoskwiń
2 łyżki
cukru pudru
łyżka
żelatyny
na masę ciemną:350 ml kremówki150 g
czekolady deserowej
dodatkowo:3-4 łyżki
konfitury truskawkowej
syrop
z
brzoskwiń
w puszce
Biszkopty
upiec najlepiej dzień wcześniej.
Białka
ubić z
cukrem
na sztywno. Ubijając dodawać po
żółtku
. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać
mąkę
wymieszaną z
proszkiem do pieczenia
. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C przez około 30-40 minut. Tak samo przygotować
biszkopt
ciemny, dodając
kakao
wymieszane z
mąką
i piekąc odrobinę krócej. Wystudzić.
Biszkopt
jasny podzielić na połowę. Blaty
biszkoptowe
nasączyć
syropem
z
brzoskwiń
z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko
konfiturą
.
Czekoladę
posiekać na drobne kawałki.
Brzoskwinie
pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem
na sztywno i wymieszać z
mascarpone
.
Żelatynę
rozpuścić w odrobinie
wody
i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać
czekoladę
i
brzoskwinie
.Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.Przykryć ciemnym
biszkoptem
zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać.Przygotować masę ciemną:
czekoladę
połamać na kawałki i umieścić w miseczce. Miseczkę ustawić nad garnkiem z wrzącą
wodą
tak, aby dno miski nie dotykało
wody
. Mieszając rozpuścić
czekoladę
. Kremówkę ubić na sztywno i wmiksować do niej wystudzoną
czekoladę
.Na
kakaowym
biszkopcie
rozsmarować masę
czekoladową
. Wyrównać i od razu przykryć ostatnim
biszkoptem
.Wierzch ciasta można polać
polewą czekoladową
lub posmarować
bitą śmietaną
i posypać startą
czekoladą
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/ciasto-tortowe.html
Przepisy powiązane
Torcik z wiśniami i malinami
Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las)
Rolada makowa z brzoskwiniami
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Najlepsze pomysły na czekoladowe wypełnienie ciasta
Składniki powiązane (0)