Wykonanie
Chcesz przyrządzić ciasto wypełnione
czekoladowym nadzieniem? Możliwości w tym zakresie jest wiele – wystarczy skorzystać z kilku sprawdzonych przepisów. Poznaj więc wskazówki mistrzów cukiernictwa, dzięki którym każdy wypiek się uda.
Krem czekoladowy do ciasta niejedno ma imię. Można przygotować go na wiele różnych sposobów, wykorzystując nie tylko prawdziwą
czekoladę, ale również
krem czekoladowy czy
kakao.Nadzienie z gotowego
kremu czekoladowegoGotowy
krem czekoladowy ze słoika sprawdzi się nie tylko w roli smarowidła na
pieczywo. Śmiało możesz wykorzystać go do przyrządzenia
czekoladowego wypełnienia.Składniki:250 g schłodzonego
serka mascarpone,5 łyżek Kremu Wedlowskiego
Czekoladowego.Umieść w naczyniu
serek mascarpone i przez chwilę miksuj. Dodaj
krem czekoladowy i miksuj do połączenia składników. Tak przygotowanym nadzieniem możesz przekładać ciasto.Krem z prawdziwej
czekoladyKrem czekoladowy do przełożenia ciasta możesz przyrządzić na bazie
czekolady – gorzkiej lub
mlecznej.Składniki:500 ml
śmietany kremówki 36%,250 g
serka mascarpone,2 łyżki
cukru pudru,5 łyżek
kakao, np. E. Wedel
Kakao Ciemne z Ghany,½ startej tabliczki
czekolady, np. E. Wedel
Czekolada Gorzka Klasyczna 64%.W misce umieść
śmietanę i dodaj
cukier puder. Gdy
śmietana zacznie gęstnieć, dodaj
serek,
kakao i
czekoladę. Ubij na sztywno. Wstaw do lodówki – do schłodzenia.
Mus czekoladowyW roli
kremu czekoladowego do ciasta świetnie sprawdzi się także mus. Delikatny, ale intensywny w smaku zachwyci niejedno podniebienie.Składniki:200 g prawdziwej
czekolady, np. E. Wedel
Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,200 g
mlecznej czekolady, np. E. Wedel
Czekolada Mleczna,4 sparzone
jajka,1 łyżka
cukru pudru,500 ml
śmietany kremówki,50 ml wrzątku,3 płaskie łyżeczki
żelatyny.200 ml kremówki umieść w misce nad garnkiem z gotującą się
wodą. Dodaj drobno posiekaną
czekoladę. Całość wymieszaj aż uzyskasz gładką masę. Odstaw do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
Białka oddziel od
żółtek, a następnie
białka połącz z
cukrem pudrem – ubij na sztywną pianę.300 ml kremówki ubij na sztywną pianę. Ubij także
żółtka, a następnie dodaj do nich przestudzoną rozpuszczoną
czekoladę. Cały czas miksując, dodaj ostudzoną
czekoladę.Dodaj ubitą
śmietanę i miksuj przez krótki czas na wolnych obrotach. Po połączeniu składników dodaj pianę z
białek. Całość wymieszaj łyżką – aż do powstania puszystej masy.
Krem czekoladowy do ciasta i nie tylko…
Krem czekoladowy przygotowany w jeden z powyższych sposobów możesz wykorzystać nie tylko do ciasta. Świetnie sprawdzi się jako krem do przełożenia
tortów. To także dobry pomysł na deser – wystarczy umieścić w pucharku, udekorować
bitą śmietaną i
owocami.Przyrządź
krem czekoladowy do ciasta z każdego przepisu i wybierz swoją ulubioną wersję.