Jeśli święta mają być syte to nie może oczywiście zabraknąć deseru. W moim domu rodzinnym prawie na każde większe święta robi się tort i przeważnie jest to tort szwarcwaldzki. Jest on jednym z moich ulubionych jakie mogą być. Prosty w wykonaniu i przede wszystkim bardzo słodki :).Składniki na masy:- litr śmietany 30% lub 32%- 3 łyżeczki kakao- 3 tabliczki gorzkiej czekolady- 2 łyżeczki żelatyny- szklanka cukru pudru- około 30 sztuk wiśni w spirytusie- kieliszek soku z wiśniSkładniki na biszkopt:- pół szklanki mąki tortowej- pół szklanki cukru- 4 jajka- łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżeczki kakaoPrzygotowanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao. Wylewamy na tortownicę i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Masa I: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy i pod koniec dodajemy pól szklanki cukru, ostudzoną płynną czekoladę, kakao, żelatynę i kieliszek soku z wiśni. Po połączeniu w/w składników dodajemy wiśnie i mieszamy łyżką.Masa II: Pozostałe pół litra śmietany ubijamy z cukrem i łyżeczką żelatyny.Ostudzony biszkopt kroimy na dwie płaskie części. Spód biszkoptu nasączamy spirytusem pomieszanym z sokiem wiśniowym i wykładamy masę czekoladową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie nasączamy. Wkładamy do lodówki by masa czekoladowa zastygła. Następnie na wierzch wykładamy ubitą śmietanę i rozprowadzamy ją również po bokach. Dekorujemy czekoladą oraz wiśniami.Przed spożyciem wkładamy do lodówki na kilka godzin.