ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałam, pierwszym z przepisów z urodzinowego przyjęcia będzie tort. Zrobił furorę bo prezentuje się naprawdę ładnie i w dodatku jest pyszny : ). Ciasto nie jest bardzo słodkie przez zawartość gorzkiej czekolady w kremie i dzięki truskawkom, które balansują całość. Robiłam go w tortownicy o średnicy 28cm, ale następnym razem zdecyduję się chyba na mniejszą, ponieważ tort będzie wtedy wyższy.
Zapraszam !
o.
Tort inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
Jajka ubijamy z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem, a następnie łączymy obie masy i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do "suchego patyczka".
Składniki na krem czekoladowy:
250g sera mascarpone
1 tabliczka gorzkiej czekolady
350ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Jeszcze ciepłą czekoladę mieszamy szybko z serkiem (jeżeli serek będzie za zimny, lub czekolada za bardzo wystudzona w kremie porobią się grudki bo czekolada zacznie zastygać). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i łączymy z masą czekoladową do uzyskania jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki.
Składniki dodatkowe:
0.5kg truskawek
kilka ciasteczek owsianych
herbata z cytryną do nasączenia biszkoptów
Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przekrajamy do na dwa równe blaty. Pierwszy blat najpierw nasączamy lekko herbatą, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na to plasterki truskawek i delikatnie układamy kolejny blat biszkoptowy powtarzając czynność analogicznie do poprzedniej warstwy zostawiając trochę kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Przełożone ciasto smarujemy pozostałym kremem, a boki obkładamy pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Na wierzchu układamy plasterki truskawek lub inną mozaikę według własnej inwencji :)). Tort chłodzimy przed podaniem.
Źródło:http://deliciousjourneyy.blogspot.com/2013/04/tort-czekoladowo-truskawkowy.html