Wykonanie
Tak jak obiecałam, pierwszym z przepisów z urodzinowego przyjęcia będzie tort. Zrobił furorę bo prezentuje się naprawdę ładnie i w dodatku jest pyszny : ). Ciasto nie jest bardzo słodkie przez zawartość
gorzkiej czekolady w kremie i dzięki
truskawkom, które balansują całość. Robiłam go w tortownicy o średnicy 28cm, ale następnym razem zdecyduję się chyba na mniejszą, ponieważ tort będzie wtedy wyższy.Zapraszam !o.Tort inspirowany przepisem ze strony Kwestia SmakuSkładniki na
biszkopt:6
jajek1 szkl.
cukru1,5 szkl.
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyzki
kakaoJajka ubijamy z
cukrem tak, aby powstała puszysta masa.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
kakaem, a następnie łączymy obie masy i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do "suchego patyczka".Składniki na
krem czekoladowy:250g
sera mascarpone1 tabliczka
gorzkiej czekolady350ml
śmietanki kremówki1/2 szklanki
cukru pudruCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Jeszcze ciepłą
czekoladę mieszamy szybko z
serkiem (jeżeli
serek będzie za zimny, lub
czekolada za bardzo wystudzona w kremie porobią się grudki bo
czekolada zacznie zastygać).
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem i łączymy z masą
czekoladową do uzyskania jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki.Składniki dodatkowe:0.5kg
truskawekkilka
ciasteczek owsianych
herbata z
cytryną do nasączenia
biszkoptówUpieczony
biszkopt wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przekrajamy do na dwa równe blaty. Pierwszy blat najpierw nasączamy lekko
herbatą, następnie nakładamy
krem czekoladowy, a na to plasterki
truskawek i delikatnie układamy kolejny blat
biszkoptowy powtarzając czynność analogicznie do poprzedniej warstwy zostawiając trochę kremu do posmarowania wierzchu i
boków tortu. Przełożone ciasto smarujemy pozostałym kremem, a boki obkładamy pokruszonymi
ciasteczkami owsianymi. Na wierzchu układamy plasterki
truskawek lub inną mozaikę według własnej inwencji :)). Tort chłodzimy przed podaniem.