ßßß
Biszkopt kakaowy:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki tortowej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek przesiewamy i powoli, dokładnie mieszając łyżka dodajemy do jajek. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem (wymiary mniej więcej kartki a4) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzone przekrawamy na pół.Biszkopt jasny:3 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaW ten sam sposób i w tej samej blaszce pieczemy biszkopt jasny, jednak będzie on gotowy nieco szybciej.
Masa czekoladowa (do nasączenia jasnego biszkoptu):3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można dodać więcej)1/2 szklanki wrzącej wody (w przepisie było 3/4)1/2 szklanki cukru (w przepisie było 3/4)2 łyżeczki cukru waniliowego100 g gorzkiej czekolady100 g czekolady deserowej1/2 szklanki wódkiKawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier. W misce w "kąpieli wodnej" rozpuszczamy czekoladę i powoli, dokładnie mieszając wlewamy do niej kawę, studzimy (nie wkładamy jednak do lodówki!). Do przestudzonej masy dodajemy wódkę.Krem śmietankowy:800 ml śmietanki kremówki 36%4 łyżeczki żelatyny + woda do namoczenia4 łyżki cukru pudruSchłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru. Żelatynę odstawiamy do namoczenia i rozpuszczamy, a następnie powoli dodajemy do śmietanki.Dodatkowo:czekolada do dekoracji (około 50 g)
Przekładnie (od dołu):Połowa ubitej śmietanki (należy ją nakładać zaraz po ubiciu i dodaniu żelatyny, gdy zacznie tężeć, będzie ją trudniej rozsmarować)Biszkopt jasny (układamy go "skórką" do dołu, do śmietanki a następnie biszkopt nasączamy rozpuszczoną czekoladą z wódką. Wydawać się jej może bardzo dużo, jednak po schłodzeniu w lodówce czekolada zgęstnieje, ewentualnym nadmiarem można też nasączyć drugi biszkopt ciemny)Biszkopt ciemny - druga częśćReszta śmietankiCzekolada - posiekana lub starta na tarceCiasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, kiedy stężeje śmietanka oraz zgęstnieje nasączenie, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroić.I oczekiwanie na pierwsze truskawki...

