ßßß Cookit - przepis na Biszkopt ciemny

Biszkopt ciemny

nazwa

Wykonanie

Z ciastem niby jest trochę roboty, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Cala sztuka sprowadza się do upieczenia biszkoptów, ubicia śmietanki oraz rozpuszczenia czekolady. Tyle. Nie trzeba się bawić w rozkładanie herbatników, robienie wzorków czy pilnowanie galaretki. Dodatkowo blaszka będzie z pewnością wystarczająca dla jednej rodziny do popołudniowej kawy. Fakt, że ciasto jest obficie nasączone alkoholem i czekoladą potęguje uczucie sytości, poza tym jest to klasycznie wysokie, przekładane ciasto. Dla fanów "kukułek" na pewno strzał w dziesiątkę! Przepis porwałam stąd .
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek przesiewamy i powoli, dokładnie mieszając łyżka dodajemy do jajek. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem (wymiary mniej więcej kartki a4) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzone przekrawamy na pół.
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W ten sam sposób i w tej samej blaszce pieczemy biszkopt jasny, jednak będzie on gotowy nieco szybciej.
Masa czekoladowa (do nasączenia jasnego biszkoptu):
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można dodać więcej)
1/2 szklanki wrzącej wody (w przepisie było 3/4)
1/2 szklanki cukru (w przepisie było 3/4)
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady deserowej
1/2 szklanki wódki
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier. W misce w "kąpieli wodnej" rozpuszczamy czekoladę i powoli, dokładnie mieszając wlewamy do niej kawę, studzimy (nie wkładamy jednak do lodówki!). Do przestudzonej masy dodajemy wódkę.
Krem śmietankowy:
800 ml śmietanki kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny + woda do namoczenia
4 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru. Żelatynę odstawiamy do namoczenia i rozpuszczamy, a następnie powoli dodajemy do śmietanki.
Dodatkowo:
czekolada do dekoracji (około 50 g)
Przekładnie (od dołu):
Połowa ubitej śmietanki (należy ją nakładać zaraz po ubiciu i dodaniu żelatyny, gdy zacznie tężeć, będzie ją trudniej rozsmarować)
Biszkopt jasny (układamy go "skórką" do dołu, do śmietanki a następnie biszkopt nasączamy rozpuszczoną czekoladą z wódką. Wydawać się jej może bardzo dużo, jednak po schłodzeniu w lodówce czekolada zgęstnieje, ewentualnym nadmiarem można też nasączyć drugi biszkopt ciemny)
Biszkopt ciemny - druga część
Reszta śmietanki
Czekolada - posiekana lub starta na tarce
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, kiedy stężeje śmietanka oraz zgęstnieje nasączenie, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroić.
I oczekiwanie na pierwsze truskawki...
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,348707572,title,Ciasto-Kukulka-najlepszy-przepis,index.html