Wykonanie
Z
ciastem niby jest trochę roboty, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Cala sztuka sprowadza się do upieczenia
biszkoptów, ubicia
śmietanki oraz rozpuszczenia
czekolady. Tyle. Nie trzeba się bawić w rozkładanie
herbatników, robienie wzorków czy pilnowanie
galaretki. Dodatkowo blaszka będzie z pewnością wystarczająca dla jednej rodziny do popołudniowej
kawy. Fakt, że ciasto jest obficie nasączone
alkoholem i
czekoladą potęguje uczucie sytości, poza tym jest to klasycznie wysokie, przekładane ciasto. Dla fanów "kukułek" na pewno strzał w dziesiątkę! Przepis
porwałam stąd .
Biszkopt kakaowy:6
jajek1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki tortowej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy
cukier, gdy ten się rozpuści, dodajemy po jednym
żółtku.
Mąkę,
kakao oraz proszek przesiewamy i powoli, dokładnie mieszając łyżka dodajemy do
jajek. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem (wymiary mniej więcej kartki a4) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzone przekrawamy na pół.
Biszkopt jasny:3
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaW ten sam sposób i w tej samej blaszce pieczemy
biszkopt jasny, jednak będzie on gotowy nieco szybciej.
Masa czekoladowa (do nasączenia jasnego
biszkoptu):3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (można dodać więcej)1/2 szklanki wrzącej
wody (w przepisie było 3/4)1/2 szklanki
cukru (w przepisie było 3/4)2 łyżeczki
cukru waniliowego100 g
gorzkiej czekolady100 g
czekolady deserowej1/2 szklanki
wódkiKawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy
cukier. W misce w "kąpieli
wodnej" rozpuszczamy
czekoladę i powoli, dokładnie mieszając wlewamy do niej
kawę, studzimy (nie wkładamy jednak do lodówki!). Do przestudzonej masy dodajemy
wódkę.
Krem śmietankowy:800 ml
śmietanki kremówki 36%4 łyżeczki
żelatyny +
woda do namoczenia4 łyżki
cukru pudruSchłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem
cukru.
Żelatynę odstawiamy do namoczenia i rozpuszczamy, a następnie powoli dodajemy do
śmietanki.Dodatkowo:
czekolada do dekoracji (około 50 g)
Przekładnie (od dołu):Połowa ubitej
śmietanki (należy ją nakładać zaraz po ubiciu i dodaniu
żelatyny, gdy zacznie tężeć, będzie ją trudniej rozsmarować)
Biszkopt jasny (układamy go "skórką" do dołu, do
śmietanki a następnie
biszkopt nasączamy rozpuszczoną
czekoladą z
wódką. Wydawać się jej może bardzo dużo, jednak po schłodzeniu w lodówce
czekolada zgęstnieje, ewentualnym nadmiarem można też nasączyć drugi
biszkopt ciemny)
Biszkopt ciemny - druga częśćReszta
śmietankiCzekolada - posiekana lub starta na tarceCiasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, kiedy stężeje
śmietanka oraz zgęstnieje nasączenie, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroić.I oczekiwanie na pierwsze
truskawki...