Wykonanie
Nie jest to bynajmniej mój autorski przepis - pomysł zaczerpnęłam z książki
Olii Hercules - " Mamuszka. Od Lwowa do Baku " o której
pisałam Wam już na naszym blogu czytelniczym - tutaj link do recenzji.Podobnie jak wiele innych przepisów zamieszczonych w tej publikacji, także roladki
bakłażanów (lub jak w mojej wersji z
cukinii) to prosta i tania ukraińska przystawka pozwalająca wykazać się dużą dozą kulinarnej inwencji.Nie wymaga przy tym umiejętności godnych szefa kuchni pięciogwiazdkowej restauracji, a zachwyca smakiem i doskonale prezentuje się na
stole.Myślę, że zarówno Wam, jak i Waszym gościom takie roladki przypadną do gustu :)Śmiało możecie też przygotować inne potrawy proponowane przez
Olję - wszystkie, które dotychczas wypróbowałam są wyjątkowo smaczne, a przy tym nie rujnują portfela.Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny i mój, zaznaczony kursywą.Oryginalny przepis opublikowany w" Mamuszka Od Lwowa do Baku "Przepis po moich modyfikacjach2
bakłażany2 łyżki
oleju słonecznikowego100 ml
śmietany2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1
czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w długie paski12 gałązek
koperkusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2
cukinie2 łyżki
oleju słonecznikowego8-10 łyżek dobrze odsączonego labnehu (tutaj przepis) lub innego
sera np. koziego lub
mozzarelli lub
fety lub
sera pleśniowego ***2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę4
papryczki chili pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski lub kilka
suszonych pomidorów również pokrojonych w paski12 gałązek
koperku lub listków
mięty lub
bazylii lub
kolendrysól morska, świeżo zmielony
czarny pieprz i opcjonalnie
chili w płatkach*** - jeśli używam
mozzarelli lub
sera pleśniowego to nie dodaję do nich
czosnkuPrzygotowaniePokroić
bakłażany wzdłuż na plasterki grubości 5 mm [ pokroiłam
cukinie w 3 mm plasterki ]Posmarować patelnię grillową
olejem słonecznikowym i smażyć
bakłażany [ w moim przypadku
cukinię ] partiami z jednej strony, aż przyrumienią się mocno i pojawią się na nich ciemnobrunatne paski. Plasterki
bakłażana [ lub
cukinii ] muszą zmięknąć na tyle, aby bez trudu można było je zrolować. Jeśli patelnia wyschnie należy posmarować ją
olejem.W misce wymieszać
śmietanę z
czosnkiem. [ użyłam labnehu, ale w tym wariancie sprawdzi się każdy inny kremowy
serek ]. Doprawić mocno
solą i
pieprzem. Posmarować lekko każdy plasterek
bakłażana z jednej strony.Ułożyć w poprzek po 2 paski
papryki i gałązkę
koperku. Zrolować i podawać.Inne możliwe warianty nadzienia do roladek z
bakłażanów lub
cukinii-
ser feta lub
mozzarela,
suszone pomidory w
oliwie, listki
mięty lub
kolendry lub
bazylii, ulubione
przyprawy-
szynka parmeńska lub inna dobra
szynka,
mozzarela lub kremowy
biały ser,
szczypiorek, ulubione
przyprawy- gęsty kremowy
biały ser (np. Almette) wymieszany z bardzo drobno posiekaną
czerwoną cebulą lub ze
szczypiorkiem,
papryka, ulubione
przyprawy-
mozarella, ulubione pesto,
suszone pomidory w
oliwie-
wędzony łosoś, gęsty kremowy
biały ser lub
feta,
suszone pomidory w
oliwie,- grillowane paski
z piersi kurczaka, cienkie paski
papryczki chili,
ketchup- kremowy
biały ser wieszany z drobno pokrojoną
rzodkiewką,
sól i
pieprz do smakuWariantów jest pewnie tyle, ilu kucharzy, ale tym co najbardziej mi się podoba w książce " Mamuszka " jest właśnie, fakt, że przygotowując jakaś potrawę nie staję się niewolnikiem przepisu i
mogę go modyfikować wg własnych upodobań, nie tracąc przy tym walorów
smakowych.