Wykonanie
Chorizo to rodzaj pysznej, pikantnej
kiełbaski hiszpańskiej. Dzisiaj przygotowałam z chorizo gulasz wieprzowy z dodatkiem soi,
papryki,
pomidorów i
czosnku, na sposób hiszpański. Wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i taki jak lubią moi goście. Podałam go z
ciemnym pieczywem.

SKŁADNIKI :500 g
mięsa wieprzowego, chudego2 łyżki
mąki pszennej150 g chorizo1
czerwona papryka1
marchew i
pietruszka1 puszka
pomidorów 400 g1
cebula2 ząbki
czosnkuliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnkach400 g ugotowanej na miękko
soczewicy lub
ciecierzycy z puszki2 łyżeczki gęstego
przecieru pomidorowegosłodka i
pikantna papryka w proszku
sól,
pieprz do smaku4 łyżki
oliwy500 ml
bulionunatka pietruszki do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy, oprószamy
mąką i podpiekamy na
oleju w wysokiej patelni. Dodajemy pokrojony
czosnek,
cebulę oraz chorizo,
liść laurowy, ziele,
pieprz w ziarnkach, wlewamy
bulion i dusimy 20 minut.Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z
pomidorami, mieszamy i dalej dusimy.Gulasz doprawiamy do smaku
przyprawami, dokładamy
przecier pomidorowy i wsypujemy
soję.Kiedy płyny znacznie odparują a gulasz jest już dobrze doprawiony, zakręcamy gaz.Posypujemy pokrojoną
natką pietruszki i podajemy.
