ßßß


Skład:-2 czerwone papryki,-2 pomidory-pół marchewki,-pół pietruszki,-3 ząbki czosnku,-1 średnią cebulkę,-1 średnia ostra papryczka chili,-zioła prowansalskie,-sól i pieprz,-1 łyżeczka do sosu, 3/4 szklanki na pierogi mąka pszenna,-woda,-oliwa,Przygotowanie:Farsz i sos.Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy następnie kroimy. Cebulkę na cztery części, marchewkę i pietruszkę na cienkie plasterki.Papryki kroimy na połówki, pomidory na ćwiartki. Dorzucamy nieobrany czosnek.Całość skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez godzinę.Gdy warzywa będą miękkie obieramy pomidory i czosnek oraz wyciągamy pestki z papryki.Całość kroimy na kawałeczki i blendujemy.Przecedzamy powstałą masę przez sitko, aby pozbyć się za dużej ilości wody. Zostawiamy ją po dodaniu łyżeczki mąki i papryczki chili i zagotowaniu powstanie sos.Ciasto:Do 3/4 szklanki dodajemy pół szklanki wody i pół łyżeczki soli. Zagniatamy dokładnie.Rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki.Na każdy krążek nakładamy nie całą łyżeczkę farszu. Sklejamy smarując brzegi lekko soloną wodą. Formujemy pierożki.Wrzucamy do garnka z gotującą wodą, mieszamy i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Ja podałam posypane pestkami dyni i pietruszką.Smacznego!