ßßß
Składniki: na 4 porcje600 g filetów z dorsza50 g zmielonych migdałówsól i pieprz do smaku2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażeniakilla plasterków cytryny lub limonkiRisotto200 g ryżu, u mnie avorio1 szalotka2 łyżki masła700 ml rybnego bulionu lub warzywnego (dodaj rybnego sosu)4 łyżki utartego parmezanusól do smakuDo podaniazielony groszek z wodykopeker do posypaniakarmelizowane plasterki cytryny1 łyżka masła1 łyżka miodu
Pokrój szalotkę bardzo dobro i zeszklij na maśle. Dodaj ryż. Smaż aż ryż stanie się błyszczący i przezroczysty. Zacznij stopniowo dodawać rybny bulion. Jeśli używasz warzywnego bulionu dodaj 2 łyżki rybnego sosu. Dolewaj bulion i gotuj risotto na wolnym ogniu, około 20 minut. Risotto powinny być kremowe, ale nie rozgotowane. Na koniec dodaj parmezanem i dopraw risotto solą. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź. Usmaż plasterki cytryny na maśle. Dodaj miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki dorsza solą i pieprzem. Zamocz w rozmąconym jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub bułce. Smaż rybę na złoty kolor po obu stronach. Ryba w środku powinna być śnieżnobiała i błyszcząca. Podaj skrei z risotto, groszkiem i karmelizowaną cytryną. Posyp koperkiem.Polecane przepisyDorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowymDorsz, migdały, parmezan i aioliTerrina z dorsza i łososia i szafranowy sos na zimnoDorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkamiRisotto z kurkami, smażony dorsz i karmelizowana marchewka