ßßß
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowymSkładniki: na 4 porcje600 g fileta z dorsza2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek1 łyżka olejusól i czarny pieprz do smaku300 g kurek1 łyżka posiekanego rozmarynu2 łyżeczki posiekanej natki pietruszkiSos śmietankowo cytrynowy1 szalotka300 ml śmietany , u mnie wysokoprocentowa1 łyżka masła1 żółtko2 łyżki soku z cytryny2 łyżki posiekanego koperkuszczypta szafranuszczypta białego pieprzusól do smaku
Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić.Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i dodaj do szalotki razem z z sokiem z cytryny, przyprawami i koperkiem. Zagotuj sos mieszając energicznie. Gotuj przez 3 minuty.Rozgrzej masło i usmaż kurki w dosyć wysokiej temperaturze. Kurki powinny się naprawdę smażyć, a nie gotować . Dodaj pietruszkę i rozmaryn, przypraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez minutę. Podaj usmażonego dorsza z sosem, pikantnymi kurkami i ziemniakami (na zdjęciu smażone młode ziemniaki w mundurkach).Polecane przepisyDorsz, migdały, parmezan i aioliSałatka z kurkami i glazurowane schabowePodsumowanie przepisu miesiąca i ogłoszenie zwycięskiego przepisuRisotto z jarmużem i grzybami