ßßß
Aby przyrządzić suflet należy rozłożyć pracę na 3 etapy. Najpierw obgotować krótko rybę lub uparować. Potem należy zrobić sos na bazie beszamelu, a na końcu połączyć wszystkie składniki włącznie z ubitą pianą. Mój suflet z ryby wyrasta ale lekko opada, nie wiem czy to taka jego natura ale jest upieczony i bardzo puszysty. Ciekawi jesteście tego pysznego dania z ryby? Zapraszam na przepis poniżej.Składniki: na 4 porcje400 g fileta z pstrąga łososiowatego3 jajka, białka i żółtka oddzielić300 ml mleka3 łyżki mąki50 g masła3 łyżki posiekanego koperku1 łyżeczka soku z cytrynysól i czarny pieprz do smaku
Rybę opłucz, odetnij skórę i podziel na mniejsze kawałki. Gotuj rybę w lekko osolone wodzie przez 2 minuty. Rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż aż zasmażka lekko się zrumieni. Dodaj podgrzane mleko mieszając cały czas trzepaczką. Zdejmij sos i lekko przestudź. Do ciepłego sosu wmieszaj żółtka, posiekany koper i sok z cytryny. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z rybą.Wysmaruj nie za dużą szklaną formę masłem. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z sosem. Wylej masę do formy, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 175º C przez około 30 minut.
Ale to jeszcze nie koniec! Do sufleta z pstrąga zrobiłam pyszną sałatkę z kurek i orzechów laskowych. Ryby z grzybami i orzechami bardzo do siebie pasują. Pamiętacie za pewne ten przepis, karp z pesto i orzechami, a może już go wypróbowaliście?
To mój pierwszy przepis z kurkami w tym roku. Mówiąc szczerze już się nie mogłam doczekać kurek. Sałatka jest przepyszna. Pieprzne kurki świetnie harmonizują z laskowymi orzechami i parmezanem.Sałatka z kurkami, laskowymi orzechami i parmezanem na 4 porcje½ kg kurek2 dymki ze szczypiorkiem3 łyżki posiekanej natki pietruszki100 ml grubo posiekanych i uprażonych orzechów laskowych1 łyżka masła1 łyżka olejusól i pieprz do smaku4 łyżki startego parmezanu do posypania100 g sałaty, różne rodzaje, u mnie rzymska i baby szpinak
Kurki oczyść. Większe przekrój na pół. Usmaż kurki na maśle i oleju. Smaż kurki na dużym ogniu, aby szybko odparowały. Inaczej będą ugotowane. Dodaj pokrojoną dymkę i posiekaną pietruszkę, Smaż jeszcze przez 2 minuty, aż smaki się przegryzą.Orzechy upraż na suchej patelni. Na półmisku ułóż sałatę, a na niej gorące kurki. Posyp sałatkę orzechami i parmezanem. Podaj suflet z pstrąga razem z sałatką.Polecane przepisyDorsz, migdały, parmezan i aioliPstrąg z grillaŚwiąteczne resztki z karpia i jarmużuPodsumowanie przepisu miesiąca i ogłoszenie zwycięskiego przepisuRisotto z kurkami, smażony dorsz i karmelizowana marchewka