Wykonanie
Kto nie lubi naleśników na słodko, są dni, że codziennie je robię ....mamo a może być też dziś naleśnik... :) Ale dziś wersja wytrawna bogata w smaku i koloru. Naleśniki z młodziutka
botwinką,
natką pietruszki,
czosnkiem oraz
parmezanem. Jest jeszcze dostęp do malutkich, są one bardzo słodkie, wystarczy kilka minut, aby były gotowe do spożycia. Nie
mogę wam im podać, niech zdjęcie rozpali wasze
kubki smakowe :)
SKŁADNIKI :2
jajka25 dag
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej2 łyżki
olejuszczypta
soli1 łyżkę
oleju plus
masło do posmażenia całościfarsz50 dag
botwinki1 ząbek
czosnku (chyba że lubimy bardziej ostre możemy dać jeszcze jeden)3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól, do smakuświeżo zmielony
pieprz do smakustarty
parmezan ok 3-4 łyżki1 łyżkę
masłaSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo naczynia wlać
mleko,
wodę, dodać
jajka,
mąkę ,
olej, szczyptę
soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki.Farsz
Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku na 3 - 4 minuty.Tak przygotowane
buraczki wymieszać z
pietruszką,
czosnkiem,
przyprawami,
masłem oraz
parmezanem.Na upieczone naleśniki nałożyć nasz farsz, zwinąć w rulon i podsmażyć na
maśle. Aromaty się połączą,
ser rozpuści.
Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo
parmezanem.
Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:)Smacznego