ßßß
Składniki:4 porcje250 ml ryżu, u mnie arborio100 g jarmużu200 g grzybów, u mnie mrożone pieprzniki1 cebula1 ząbek czosnkuokoło1 l warzywnego bulionu2 łyżki oleju1 łyżka masłasól i pieprz do smakuotarta skórka z połowy cytryny
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może nie wykorzystasz cały bulion. Wszystko zależy od rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem.Oddziel jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone grzyby. Dodaj do jarmużu, dopraw solą i pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj jarmuż z grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do mięsa lub ryby.Polecane przepisyRisotto z kurkami, smażony dorsz i karmelizowana marchewkaKremowe risotto z salsicciaDorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowymDorsz, migdały, parmezan i aioliRyba po grecku