ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie holenderskim

Łosoś w sosie holenderskim

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z łososia 600 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 150 mililitrów
szafran 1 szczypta
masło 120 gramów
żółtka 2 sztuk
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
plasterki cutryny według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety podzielić na porcje, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, oprószyć solą i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce pod przykryciem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć osączonego łososia, podlać 100ml wina i 250 ml wody, zagotować i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Sos holenderski: masło stopić, przestudzić i przecedzić przez sitko. Żółtka lekko ubić z pozostałym sokiem cytrynowym. Nie przerywając ubijania, powoli dolewać ciepłe masło i pozostałe wino. Sos powinien mieć konsystencję majonezu.
Opłukane, osuszone listki natki drobno posiekać. Podawać z łososiem, całość polać sosem. Danie udekorować plasterkami cytryny i posiekaną natka. Podawać z makaronem i fasolką szparagową lub z groszkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4995/Losos--w-sosie-holenderskim