ßßß Cookit - przepis na Łosoś z pieca w ziołach prowansalskich

Łosoś z pieca w ziołach prowansalskich

nazwa

Wykonanie

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba. Smakuje niemal każdemu.
My dość często jemy ją na ciepło, z piekarnika.
Przygotowuje się ją szybko i bardzo prosto.
SKŁADNIKI:
dowolna ilość łososia
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
zioła prowansalskie
masło
WYKONANIE:
1. Rybę oczyszczamy z łusek i myjemy. Osuszamy.
2. Marynujemy ją w soku z cytryny i przyprawach przez przynajmniej godzinę.
3. Rozgrzewamy masło i podsmażamy skórkę ryby przez ok minutę. Jeśli macie ochotę (ja tak robię) podsmażamy również grugą stronę łososia.
4. Tak przygotowaną rybę pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Podajemy z surówką i pieczywem bądź ryżem.
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/01/osos-z-pieca-w-zioach-prowansalskich.html