ßßß
Przepis na risotto z kurkamiSkładniki:5-6 porcji300 g ryżu do risotto, u mnie avorio300 ml wytrawnego wina250 g kurek, u mnie świeże1 cebula2 dymki2 łyżki świeżego tymianku600 -700 ml bulionu, u mnie warzywny2 łyżki masła5 czubatych łyżek startego parmezanusól i pieprz do smakuPokrój cebulę i dymkę w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj ryż i smaż aż ryż zacznie się robić przezroczysty. Wlej teraz wino i smaż aż połowa wina wyparuje. Wlej połowę bulionu , gotuj risotto, mieszając dość często. Kiedy płyn odparuje, a ryż wciąż jest twardy dolej bulionu. Gotowanie risotto zajmuje około 20 minut w zależności od temperatury. Tak czy inaczej temperatura nie powinna być za wysoka. Gotowe risotto jest kremowe ale ryż jest lekko al dente. Pod koniec gotowania ryżu dodaj podsmażone kurki, utarty parmezan i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Dorsz smażony600 g filetów z dorsza2 łyżki masłasól i pieprz do smaku2 duże marchewki1 łyżka masła1 łyżeczka miodu3 łyżki jabłkowego soku, zagęszczonego i niesłodzonegoFilety z dorsza oprósz solą i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym maśle. Pokrój marchew w słupki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Rozpuść masło na patelni, dodaj miód i jabłkowy sok i smaż aż płyn zacznie gęstnieć. Dodaj teraz marchewkę, podrzuć kilka razy patelnią i gotowe.Polecane przepisyPierogi ,my loveGołąbki z kaszą i soczewicąDorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowymPrzepis miesiąca – obiad z kurczakiemSałatka z quinoa i grillowanymi warzywami