ßßß Cookit - przepis na Pastitsio - zapiekanka makaronowa z jagnięciną

Pastitsio - zapiekanka makaronowa z jagnięciną

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia grecka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Sos mięsny:
2 cebule
30 ml oliwy
3 ząbki czosnku
2 fileciki anchois
1 kg mielonej jagnięciny
1.2 kg krojonych pomidorów z puszki
5 gałązek tymianku
2 gałązki oregano
1.5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1/4 łyżeczki pieprzu
1.5 łyżeczki soli
Sos biały:
50 - 75 g masła
50 - 75 g mąki pszennej
600 - 900 ml mleka 3.2%
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
50 g startego parmezanu ; grana padano lub džiugasa
3 żółtka
sól do smaku
Oraz:
1 kg makaronu ziti (długie rurki)
4 grube kromki białego chleba bez skórki
pokruszone
20 g startego parmezanu ; grana padano lub džiugasa
Pastitsio - zapiekanka makaronowa z jagnięciną - sposób przygotowania: Pastitsio to grecka zapiekanka tradycyjnie przygotowywana z makaronu, sosu z mielonego mięsa(wołowego, cielęcego lub jagnięcego) i beszamelu albo zalewy śmietanowo-jajecznej. Robimy sos mięsny. Cebule siekamy i smażymy na oliwie, aż zmiękną, ok. 10 minut. Dodajemy posiekany czosnek i anchois, podsmażamy minutę. Zwiększamy ogień, wrzucamy mięso. Smażymy, mieszając, przez 15 minut. Odlewamy z patelni nadmiar tłuszczu i dodajemy pomidory (razem z sokiem), posiekane zioła i przyprawy. Przykrywamy rondel niezbyt szczelnie i dusimy sos 40 minut na małym ogniu. Robimy beszamel według przepisu podstawowego - W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy ser, dokładnie mieszamy. W misce roztrzepujemy żółtka i, mieszając, powoli wlewamy 1/3 sosu. Przelewamy do rondelka z pozostałym sosem, solimy do smaku, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu, cedzimy i mieszamy z 250 ml białego sosu. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Część makaronu układamy w prostokątnym żaroodpornym naczyniu (40 x 30 cm), tak by kluski leżały równolegle w jednej warstwie. Na nich układamy połowę sosu mięsnego i kolejną pojedynczą warstwę klusek. Następnie pozostałe mięso i kluski (też muszą leżeć równolegle do siebie). Wierzch polewamy białym sosem. Oprószamy chlebem wymieszanym z serem. Pieczemy 50 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602998/pastitsio zapiekanka makaronowa z jagniecina/p