Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska

Fot. Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia greckaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sos
mięsny:2
cebule30 ml
oliwy3 ząbki
czosnku2 fileciki
anchois1 kg mielonej
jagnięciny1.2 kg krojonych
pomidorów z puszki5 gałązek
tymianku2 gałązki
oregano1.5 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowejszczypta mielonych
goździków1/4 łyżeczki
pieprzu1.5 łyżeczki
soliSos biały:50 - 75 g
masła50 - 75 g
mąki pszennej600 - 900 ml
mleka 3.2%spora szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony
biały pieprz do smaku50 g startego
parmezanu ;
grana padano lub džiugasa3
żółtkasól do smakuOraz:1 kg
makaronu ziti (długie rurki)4 grube kromki
białego chleba bez skórkipokruszone20 g startego
parmezanu ;
grana padano lub džiugasaPastitsio - zapiekanka makaronowa z
jagnięciną - sposób przygotowania: Pastitsio to grecka zapiekanka tradycyjnie przygotowywana z
makaronu, sosu z
mielonego mięsa(wołowego, cielęcego lub jagnięcego) i beszamelu albo zalewy
śmietanowo-jajecznej. Robimy sos
mięsny.
Cebule siekamy i smażymy na
oliwie, aż zmiękną, ok. 10 minut. Dodajemy posiekany
czosnek i
anchois, podsmażamy minutę. Zwiększamy ogień, wrzucamy
mięso. Smażymy, mieszając, przez 15 minut. Odlewamy z patelni nadmiar tłuszczu i dodajemy
pomidory (razem z
sokiem), posiekane
zioła i
przyprawy. Przykrywamy rondel niezbyt szczelnie i dusimy sos 40 minut na małym ogniu. Robimy beszamel według przepisu podstawowego - W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy
masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy
mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne
mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką,
solą i
pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy
ser, dokładnie mieszamy. W misce roztrzepujemy
żółtka i, mieszając, powoli wlewamy 1/3 sosu. Przelewamy do rondelka z pozostałym sosem, solimy do smaku, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu, cedzimy i mieszamy z 250 ml
białego sosu. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Część
makaronu układamy w prostokątnym żaroodpornym naczyniu (40 x 30 cm), tak by kluski leżały równolegle w jednej warstwie. Na nich układamy połowę sosu
mięsnego i kolejną pojedynczą warstwę klusek. Następnie pozostałe
mięso i kluski (też muszą leżeć równolegle do siebie). Wierzch polewamy
białym sosem. Oprószamy
chlebem wymieszanym z
serem. Pieczemy 50 minut, aż wierzch się przyrumieni.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu