ßßß Cookit - przepis na Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem

Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Gotowanie z Pasją
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
Nadzienie:
400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
400 g filetów z łososia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
50 g parmezanu
sól morska i grubo mielony czarny pieprz
Sos beszamelowy:
30 g masła
40 g cebuli
30 g mąki
300 ml mleka
300 ml wywaru jarzynowego
50 g parmezanu
1 liść laurowy
3 łyżki śmietany
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem - sposób przygotowania: Ciasto: Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie. Sos beszamelowy: Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym maśle, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aby mąka się nie przypaliła. Do zasmażki, która powstała, dodawać stopniowo zimne mleko i zimny wywar, stale mieszając trzepaczką, aby sos był bez grudek. Dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać starty parmezan i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie przelać przez sito, aby sos był bardzo gładki i dodać ubitą śmietanę. Nadzienie: Opłukać świeży szpinak, oderwać łodyżki i pozostawić same liście, a następnie osuszyć je i grubo posiekać. Opłukać filety z łososia, usunąć skórę i pesetą wyjąć ości, a następnie oprószyć solą i pieprzem oraz pociąć na mniejsze kawałki. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na zapieczonej tarcie kawałki łososia, liście szpinaku i polać sosem przygotowanym w międzyczasie, posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Jak zrobić sos beszamelowy
Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!
: Okazje.info Mrożony szpinak jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją . Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem Ciasto: 100 g masła 200 g mąki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163646759/tarta ze swiezym lososiem i szpinakiem pod beszamelem/p