Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Gotowanie z Pasją

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:100 g
masła200 g
mąki pszennej1
żółtko2 łyżki zimnej
wodyszczypta świeżo utartej
gałki muszkatołowejszczypta
soliNadzienie:400 g
szpinaku (świeżego lub mrożonego)400 g filetów z
łososia1 łyżeczka
oliwy z oliwek50 g
parmezanusól morska i grubo mielony
czarny pieprzSos beszamelowy:30 g
masła40 g
cebuli30 g
mąki300 ml
mleka300 ml
wywaru jarzynowego50 g
parmezanu1
liść laurowy3 łyżki
śmietanyszczypta świeżo utartej
gałki muszkatołowejsólpieprzTarta ze
świeżym łososiem i
szpinakiem pod beszamelem - sposób przygotowania: Ciasto: Zimne
masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone
suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie.
Sos beszamelowy: Obrać
cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić
cebulę na rozgrzanym
maśle, dodać
mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aby
mąka się nie przypaliła. Do zasmażki, która powstała, dodawać stopniowo zimne
mleko i zimny
wywar, stale mieszając trzepaczką, aby sos był bez grudek. Dodać
liść laurowy i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać starty
parmezan i przyprawić
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową, a następnie przelać przez sito, aby sos był bardzo gładki i dodać ubitą
śmietanę. Nadzienie: Opłukać
świeży szpinak, oderwać łodyżki i pozostawić same liście, a następnie osuszyć je i grubo posiekać. Opłukać filety z
łososia, usunąć skórę i pesetą wyjąć ości, a następnie oprószyć
solą i
pieprzem oraz pociąć na mniejsze kawałki. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na zapieczonej tarcie kawałki
łososia, liście
szpinaku i polać sosem przygotowanym w międzyczasie, posypać
parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.Jak zrobić
sos beszamelowyTęsknimy za letnimi
smakami - na szczęście są mrożonki!

: Okazje.info
Mrożony szpinak jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z
makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją .
Tarta ze
świeżym łososiem i
szpinakiem pod beszamelem Ciasto: 100 g
masła 200 g
mąkiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu