ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z bryndzą

Naleśniki z bryndzą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magda Gessler
fot. Wydawnictwo Znak Literanova
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Farsz:
300 g bryndzy
200 ml śmietany 22%
1 pęczek szczypiorku
1 świeżo starta gałka muszkatołowa
słodka i ostra mielona czerwona papryka
sól
świeżo mielony pieprz
Naleśniki :
375 ml tłustego mleka
375 ml wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
0.25 łyżeczki soli
klarowane masło
Naleśniki z bryndzą - sposób przygotowania: Farsz: bryndzę wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do masy serowej dodaj połowę szczypiorku i przyprawy: pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą. Naleśniki: Jajka ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, wlej mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: z podniesionej pionowo łyżki powinno spływać i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste - dolej wody. Naleśniki smaż z obu stron na klarowanym maśle. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, zwiń w ruloniki lub koperty i obsmaż na złoto na klarowanym maśle. Podawaj posypane szczypiorkiem i słodką papryką.
Jak przygotować idealne naleśniki?
Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce
temu będą bardziej elastyczne. Naleśniki z bryndzą Farsz: 300 g bryndzy 200 ml śmietany 22% 1 pęczek szczypiorku 1 świeżo starta gałka muszkatołowa słodka i ostra mielona czerwona papryka sól świeżo mielony pieprz Naleśniki: 375 ml tłustego mleka 375 ml wody 2 jajka 2 szklanki mąki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/171204280/nalesniki z bryndza/p