ßßß
fot. Wydawnictwo Znak LiteranovaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Farsz:300 g bryndzy200 ml śmietany 22%1 pęczek szczypiorku1 świeżo starta gałka muszkatołowasłodka i ostra mielona czerwona paprykasólświeżo mielony pieprzNaleśniki :375 ml tłustego mleka375 ml wody2 jajka2 szklanki mąki pszennej0.25 łyżeczki soliklarowane masłoNaleśniki z bryndzą - sposób przygotowania: Farsz: bryndzę wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do masy serowej dodaj połowę szczypiorku i przyprawy: pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą. Naleśniki: Jajka ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, wlej mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: z podniesionej pionowo łyżki powinno spływać i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste - dolej wody. Naleśniki smaż z obu stron na klarowanym maśle. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, zwiń w ruloniki lub koperty i obsmaż na złoto na klarowanym maśle. Podawaj posypane szczypiorkiem i słodką papryką.Jak przygotować idealne naleśniki?Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce
temu będą bardziej elastyczne. Naleśniki z bryndzą Farsz: 300 g bryndzy 200 ml śmietany 22% 1 pęczek szczypiorku 1 świeżo starta gałka muszkatołowa słodka i ostra mielona czerwona papryka sól świeżo mielony pieprz Naleśniki: 375 ml tłustego mleka 375 ml wody 2 jajka 2 szklanki mąkiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu