ßßß Cookit - przepis na Polenta klasyczna

Polenta klasyczna

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Maria Szkop
Fot. Agata Jakubowska
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Polenta klasyczna - składniki:
1 l wody
100 g masła
600 ml mleka
350 g kaszki kukurydzianej
100 g startego parmezanu
100 g startego twardego
ostrego
dobrze topiącego się sera (tradycyjnie jest to fontina
ale może być cheddar czy gruyere)
sól
pieprz
Polenta klasyczna - sposób przygotowania: Gotujemy wodę z 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Mleko mieszamy z kaszką kukurydzianą. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę rozrobioną w mleku, ciągle mieszając. Polenta będzie gotowa, gdy zacznie odstawać od ścian garnka, a jej konsystencja stanie się jednolita. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy resztę masła, parmezan i pozostały ser. Szybko mieszamy. Masę doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowana polenta może być alternatywnym dodatkiem do potraw mięsnych zamiast tradycyjnych ziemniaków. Możemy prócz serów dodać do niej także posiekaną bazylię. Przyrządzona na wywarze grzybowym lub warzywnym zyska nieco inny, bardziej wyrazisty smak. Polentę można też odstawić do ostygnięcia, potem pokroić na kawałki i podawać na zimno lub obsmażoną na maśle jako dodatek do innych dań.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601504/polenta klasyczna/p