Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Maria Szkop

Fot. Agata JakubowskaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Polenta klasyczna - składniki:1 l
wody100 g
masła600 ml
mleka350 g
kaszki kukurydzianej100 g startego
parmezanu100 g startego twardego
ostregodobrze topiącego się
sera (tradycyjnie jest to fontinaale może być
cheddar czy gruyere)
sólpieprzPolenta klasyczna - sposób przygotowania: Gotujemy
wodę z 2 łyżkami
masła i szczyptą
soli.
Mleko mieszamy z
kaszką kukurydzianą. Gdy
woda zawrze, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy
kaszę rozrobioną w
mleku, ciągle mieszając. Polenta będzie gotowa, gdy zacznie odstawać od ścian garnka, a jej konsystencja stanie się jednolita. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy resztę
masła,
parmezan i pozostały
ser. Szybko mieszamy. Masę doprawiamy
pieprzem i
solą. Tak przygotowana polenta może być alternatywnym dodatkiem do potraw
mięsnych zamiast tradycyjnych
ziemniaków. Możemy prócz
serów dodać do niej także posiekaną
bazylię. Przyrządzona na wywarze
grzybowym lub warzywnym zyska nieco inny, bardziej wyrazisty smak. Polentę można też odstawić do ostygnięcia,
potem pokroić na kawałki i podawać na zimno lub obsmażoną na
maśle jako dodatek do innych dań.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu