ßßß
Fot. Krzysztof Duklas / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USAIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 1/4 szklanki wody1 1/2 kostki masła1/2 łyżeczki soli1 szklanka mąki5 jaj2 szklanki utartego żółtego sera typu Cheddar40 frankfurterek koktajlowychmusztardakeczupplastikowa torebkaMini hot dogi - sposób przygotowania: Wodę, masło i sól doprowadzamy do wrzenia na patelni. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 2 min). Przekładamy masę do miski i studzimy. Dodajemy jajka po jednym, ubijając mikserem. Do gładkiej masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z torebki odcinamy róg, tak aby powstał otwór o średnicy 2,5 cm. Nakładamy łyżką porcję ciasta do torebki. Dwa kawałki papieru do pieczenia smarujemy masłem. Na każdy wyciskamy 20 pasków ciasta długości 5 cm. Pieczemy 30 min w 180°C. Wyłączamy piekarnik. W gotowych bułeczkach robimy nacięcie długości 4 cm i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 10 min. W tym czasie na grillu lub patelni opiekamy frankfurterki na złoty kolor (ok. 5 min). Wyjmujemy z piekarnika bułeczki i wkładamy do środka frankfurterki. Podajemy z keczupem lub musztardą.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu