Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Magda Duklas

Fot. Krzysztof Duklas / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USAIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 1/4 szklanki
wody1 1/2 kostki
masła1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
mąki5 jaj2 szklanki utartego
żółtego sera typu
Cheddar40 frankfurterek koktajlowych
musztardakeczupplastikowa torebkaMini hot dogi - sposób przygotowania:
Wodę,
masło i
sól doprowadzamy do wrzenia na patelni. Dodajemy
mąkę i gotujemy przez chwilę, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 2 min). Przekładamy masę do miski i studzimy. Dodajemy
jajka po jednym, ubijając mikserem. Do gładkiej masy dodajemy
ser i dokładnie mieszamy. Z
torebki odcinamy róg, tak aby powstał otwór o średnicy 2,5 cm. Nakładamy łyżką porcję ciasta do
torebki. Dwa kawałki papieru do pieczenia smarujemy
masłem. Na każdy wyciskamy 20 pasków ciasta długości 5 cm. Pieczemy 30 min w 180°C. Wyłączamy piekarnik. W gotowych bułeczkach robimy nacięcie długości 4 cm i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 10 min. W tym czasie na grillu lub patelni opiekamy frankfurterki na złoty kolor (ok. 5 min). Wyjmujemy z piekarnika bułeczki i wkładamy do środka frankfurterki. Podajemy z
keczupem lub
musztardą.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu