Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)50 dag
karkówki wieprzowej45 dag
porów1
zielona papryka (20 dag)20 dag
kapusty pekińskiej1 ząbek
czosnku1/2 szklanki
bulionu warzywnego1 łyżka
mąki ziemniaczanej4 łyżki
oleju2 łyżki
wódki3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
białego octu winnego lub (lepiej)
ryżowego1 łyżeczka
miodupo 1 łyżeczce
imbiru i
przyprawy typu jarzynka
ostra paprykasólpieprzKarkówka po chińsku - sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyj, osusz, pokrój w paski o szerokości jednego centymetra, oprósz
mąką, zrumień na 2 łyżkach rozgrzanego
oleju. Oprósz
imbirem i jarzynką, wlej połowę
bulionu oraz
wódkę. Duś pod przykryciem około 15 minut.
Pory oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
Paprykę pokrój w paski.
Kapustę umyj, osącz i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm. Przygotowane warzywa smaż 10 minut na pozostałym
oleju, a następnie dodaj do
mięsa. Na tym samym tłuszczu zeszklij zgnieciony w prasce
czosnek, wlej
sos sojowy,
ocet,
miód oraz pozostały
bulion i zagotuj. Sos przypraw do smaku
papryką oraz
pieprzem, połącz z
mięsem. Podawaj z
makaronem sojowym albo
ryżowym przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.Popularna
karkówka w nieco bardziej wyrafinowanej wersji, bo z
czerwonym winemKapusta pekińska
Kapusta pekińska to
kapusta o lekko gorzkim smaku. Ma wydłużoną główkę o ciasno zwiniętych liściach. Liście są lekko karbowane i bladozielone, a nerwy grube i białe. Jest soczysta i efektowna - znakomicie nadaje się do sałatek i surówek. Zobacz przepisy:
Seler z
kapustą pekińską Karkówka poDRÓBcarpaccio ze strusiny z
rukolą 7/22czeska rolada z
piersi indyka 1/59filety strusie z polewą
krabową 7/23gulasz ze strusiny z
fasolką szparagową 7/20indycze udo faszerowane smardzami 12/54indyczka po węgiersku nadziewana
orzechami 1/58indyczka z nadzieniem
żurawinowym 11/24indyk nadziewany 12/55indy
Kapusta pekińska - nie tylko w surówce
przyprawami. Formujemy kotlety, panierujemy je w
bułce i smażymy. Autor: Dorota Próchniewicz Źródło: Miesięcznik Kuchnia
Kapusta pekińska nadaje się również do dań smażonych, także tych przyrządzanych w woku. Osobom nie jedzącym
mięsa polecamy ją z dodatkiem
tofu.
Karkówka po chińsku 50 dag
karkówkiKapusta i spółka

. Pożywny i niebanalny gulasz szegedyński [Jakub Kuroń gotuje]
Kapusta pekińska nada się nie tylko do sałatki. Możesz ją również, podobnie jak inne rodzaje
kapusty, dodawać do zupy czy potraw duszonych.
Karkówka po chińsku 50 dag
karkówki wieprzowej 45 dag
porów 1
zielona papryka (20 dag) 20 dag