ßßß Cookit - przepis na Karkówka po chińsku

Karkówka po chińsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia chińska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (10 głosów)
50 dag karkówki wieprzowej
45 dag porów
1 zielona papryka (20 dag)
20 dag kapusty pekińskiej
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu winnego lub (lepiej) ryżowego
1 łyżeczka miodu
po 1 łyżeczce imbiru i przyprawy typu jarzynka
ostra papryka
sól
pieprz
Karkówka po chińsku - sposób przygotowania: Mięso dokładnie umyj, osusz, pokrój w paski o szerokości jednego centymetra, oprósz mąką, zrumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprósz imbirem i jarzynką, wlej połowę bulionu oraz wódkę. Duś pod przykryciem około 15 minut. Pory oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski. Kapustę umyj, osącz i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm. Przygotowane warzywa smaż 10 minut na pozostałym oleju, a następnie dodaj do mięsa. Na tym samym tłuszczu zeszklij zgnieciony w prasce czosnek, wlej sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotuj. Sos przypraw do smaku papryką oraz pieprzem, połącz z mięsem. Podawaj z makaronem sojowym albo ryżowym przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.
Popularna karkówka w nieco bardziej wyrafinowanej wersji, bo z czerwonym winem
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska to kapusta o lekko gorzkim smaku. Ma wydłużoną główkę o ciasno zwiniętych liściach. Liście są lekko karbowane i bladozielone, a nerwy grube i białe. Jest soczysta i efektowna - znakomicie nadaje się do sałatek i surówek. Zobacz przepisy: Seler z kapustą pekińską Karkówka po
DRÓB
carpaccio ze strusiny z rukolą 7/22czeska rolada z piersi indyka 1/59filety strusie z polewą krabową 7/23gulasz ze strusiny z fasolką szparagową 7/20indycze udo faszerowane smardzami 12/54indyczka po węgiersku nadziewana orzechami 1/58indyczka z nadzieniem żurawinowym 11/24indyk nadziewany 12/55indy
Kapusta pekińska - nie tylko w surówce
przyprawami. Formujemy kotlety, panierujemy je w bułce i smażymy. Autor: Dorota Próchniewicz Źródło: Miesięcznik Kuchnia Kapusta pekińska nadaje się również do dań smażonych, także tych przyrządzanych w woku. Osobom nie jedzącym mięsa polecamy ją z dodatkiem tofu. Karkówka po chińsku 50 dag karkówki
Kapusta i spółka
. Pożywny i niebanalny gulasz szegedyński [Jakub Kuroń gotuje] Kapusta pekińska nada się nie tylko do sałatki. Możesz ją również, podobnie jak inne rodzaje kapusty, dodawać do zupy czy potraw duszonych. Karkówka po chińsku 50 dag karkówki wieprzowej 45 dag porów 1 zielona papryka (20 dag) 20 dag
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/69892591/karkowka po chinsku/p