Wykonanie
Równie smacznym
mięsem jak
kurczak, może się poszczycić
indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość
białka.
Indyk jest również bardziej wybredny w zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż
kurczaki. Warto zatem czasami zamiast
kurczaka wybrać
indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :)
Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia.Ilość porcji: 4Składniki:
8 łyżeczek
miodu4 łyżeczki
sosu sojowego4 ząbki
czosnkuOstra paprykacytrynaSól,
pieprzSkrzydełka z
kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą. Przygotowujemy marynatę;
miód mieszamy z
sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼
cytryny. Do marynaty wyciskamy
czosnek, dodajemy
sól,
pieprz i
ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy z marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka z pojemnika i układamy na raszce. Włączamy termoobieg lub grill i zostawiamy skrzydełka na kwadrans. Skrzydełka należy obserwować by nie przyrumieniły się zbyt mocno. Podajemy od razu po przygotowaniu.