Wykonanie
Dynia to wdzięczny składnik wielu smacznych dań. Jednym z nich jest zupa z dyni. Najlepsze jest to, że takie danie, jak zupa z dyni można przygotowywać na wiele różnych sposobów – na słodko, na ostro, na
mleku (także na
mleku kokosowym), z zacierkami, z
imbirem. Zupa z dyni to także lekkostrawne danie dla dzieci. Ja dziś proponuję wersję na ostro z
imbirem i
czosnkiem. Z podanych składników wyjdą około 4 porcje.Składniki:1 kg miąższu z dyni1 i 1/2 litra
bulionu warzywnego2 białe części
pora1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka świeżego
imbiru i 1/2 łyżeczki mielonego
imbirusól,
pieprzWykonanie:
Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę.
Por i
cebulę pokroić w talarki i usmażyć na
oliwie. Pod koniec smażenia dodać posiekany
czosnek. Następnie na patelnię wrzucić
dynie, świeży
imbir ( starty na tarce o małych oczkach) i mielony
imbir. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przygotować
bulion warzywny. Można oczywiście ugotować go z warzyw (
por,
seler,
marchew,
pietruszka), ale także można użyć kostki warzywnej. Podduszone warzywa przełożyć do garnka i gotować aż
dynia będzie miękka ( około 20 minut) . Następnie zmiksować zupę na krem i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.