Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia arabskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)6 łyżek
oliwy3 szklanki
cebuli pokrojonej w piórka6 dużych posiekanych ząbków
czosnku1 łyżka
słodkiej papryki1.5 łyżeczki gruboziarnistej
soli morskiej1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonych nasion
kopru1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu1/2 łyżeczki mielonego kuminu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru2 szklanki pokrojonych
pomidorów z puszki (osączonych z zalewy)1 szklanka
wody3-4 łyżki
soku z cytryny8 kawałków
kurczaka bez skóry8 pałek
kurczaka1 duży
bakłażan pokrojony w kostkę o
boku 2 cm1 łyżka posiekanego świeżego
majeranku1/2 szklanki całych obranych
migdałówposiekana świeża
kolendraKurczak po marokańsku z warzywami i
migdałami - sposób przygotowania: Rozgrzej 2 łyżki
oliwy w dużym rondlu. Włóż
cebulę i
czosnek, zeszklij pod przykryciem (około 10 minut). Dodaj
paprykę,
sól,
kurkumę,
kolendrę,
koper,
pieprz, kumin i
imbir mieszając, podgrzewaj około minuty. Dodaj
pomidory,
wodę i
sok z cytryny, zagotuj. Teraz włóż kawałki i nóżki
kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polej niewielką ilością sosu
spod spodu i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 15 minut. Odwróć
kurczaka, przykryj ponownie i gotuj dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę posmaruj
oliwą.
Bakłażany wymieszaj z pozostałą
oliwą, rozłóż na blasze i piecz, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut.
Kurczaka i
bakłażany ostudź i wstaw (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryj i pozostaw na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszaj
kurczaka,
bakłażany i
majeranek, przykryj i duś 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dodaj jeszcze trochę
soku z cytryny. Posyp
migdałami i
kolendrą.Zestaw z północnej Afryki

Tę
sałatkę możesz potraktować jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania. Podawaj ja z
jogurtem naturalnym. Marokańska
sałatka z
marchwi 25 dag startej
marchewki 1 rozgnieciony ząbek
czosnku 3 łyżki
oleju z
orzechów ziemnych lub laskowych
sól 3 łyżki
soku z cytryny 1/2 łyżeczki
cynamonuJak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

Najbardziej charakterystyczne są tu
bakłażany - tak uwielbiane w tureckiej kuchni! Danie możesz piec lub dusić.
Mięso w warzywach po turecku 50 dag
mięsa wołowego lub jagnięcego pokrojonego na nieduże kawałki 2
cebule 5
papryczek peperoni 3
pomidory 3
ziemniaki 3 średnie
bakłażany sól pie
Kurczak po nowemu

W Polsce wielu osobom to połączenie wciąż wydaje się dość egzotyczne. Jednak coraz bardziej je doceniany - słusznie, bo - odpowiednio doprawione - potrafi zachwycić.
Kurczak w sosie
kokosowym 1 i 1/2 kg
udek kurczaka 2 łyżeczki świeżo startego
imbiru 2 łyżeczki
czosnku przeciśniętego przez praskę
Migdałowe inspiracje - przepisy z różnych stron świata

nimi potrawę tuż przed podaniem). Wypróbuj również przepis na
kurczaka duszonego z
bakłażanem i
migdałami .
Kurczak po marokańsku z warzywami i
migdałami 6 łyżek
oliwy 3 szklanki
cebuli pokrojonej w piórka 6 dużych posiekanych ząbków
czosnku 1 łyżka
słodkiej papryki 1,5 łyżeczki gruboziarnistej
Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

Kremowe i aromatyczne
mleczko kokosowe pasuje do dań słodkich i słonych. Najpopularniejsze w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej (u nas znane szczególnie w wydaniu tajskim). Zanim otworzysz puszkę, dobrze nią wstrząśnij, bo mleczko rozwarstwia się, szczególnie gdy stoi w chłodnym miejscu. Na górze