ßßß Cookit - przepis na Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami

Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia arabska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
6 łyżek oliwy
3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
6 dużych posiekanych ząbków czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1.5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonych nasion kopru
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki (osączonych z zalewy)
1 szklanka wody
3-4 łyżki soku z cytryny
8 kawałków kurczaka bez skóry
8 pałek kurczaka
1 duży bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2 cm
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
1/2 szklanki całych obranych migdałów
posiekana świeża kolendra
Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami - sposób przygotowania: Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włóż cebulę i czosnek, zeszklij pod przykryciem (około 10 minut). Dodaj paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kumin i imbir mieszając, podgrzewaj około minuty. Dodaj pomidory, wodę i sok z cytryny, zagotuj. Teraz włóż kawałki i nóżki kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polej niewielką ilością sosu spod spodu i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 15 minut. Odwróć kurczaka, przykryj ponownie i gotuj dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę posmaruj oliwą. Bakłażany wymieszaj z pozostałą oliwą, rozłóż na blasze i piecz, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczaka i bakłażany ostudź i wstaw (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryj i pozostaw na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszaj kurczaka, bakłażany i majeranek, przykryj i duś 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przypraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Posyp migdałami i kolendrą.
Zestaw z północnej Afryki
sałatkę możesz potraktować jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania. Podawaj ja z jogurtem naturalnym. Marokańska sałatka z marchwi 25 dag startej marchewki 1 rozgnieciony ząbek czosnku 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub laskowych sól 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków
Najbardziej charakterystyczne są tu bakłażany - tak uwielbiane w tureckiej kuchni! Danie możesz piec lub dusić. Mięso w warzywach po turecku 50 dag mięsa wołowego lub jagnięcego pokrojonego na nieduże kawałki 2 cebule 5 papryczek peperoni 3 pomidory 3 ziemniaki 3 średnie bakłażany sól pie
Kurczak po nowemu
W Polsce wielu osobom to połączenie wciąż wydaje się dość egzotyczne. Jednak coraz bardziej je doceniany - słusznie, bo - odpowiednio doprawione - potrafi zachwycić. Kurczak w sosie kokosowym 1 i 1/2 kg udek kurczaka 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
Migdałowe inspiracje - przepisy z różnych stron świata
nimi potrawę tuż przed podaniem). Wypróbuj również przepis na kurczaka duszonego z bakłażanem i migdałami . Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami 6 łyżek oliwy 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka 6 dużych posiekanych ząbków czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki gruboziarnistej
Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?
Kremowe i aromatyczne mleczko kokosowe pasuje do dań słodkich i słonych. Najpopularniejsze w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej (u nas znane szczególnie w wydaniu tajskim). Zanim otworzysz puszkę, dobrze nią wstrząśnij, bo mleczko rozwarstwia się, szczególnie gdy stoi w chłodnym miejscu. Na górze
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/44764910/kurczak po marokansku z warzywami i migdalami/p