Wykonanie
Zaalouk czyli marokańska pasta z
bakłażana z
pomidorami i
czosnkiem.Mój przepis jest wypadkową kilku innych ale różni się przede wszystkim tym, że zamiast ugotować czy usmażyć
bakłażana - ugrillowałam go. Zależało mi na tym, by jego smak był wyrazisty, nie przytłumiony
pomidorami.I jeszcze jedna ważna kwestia - świeżo mielone
przyprawy, kumin i ziarna
kolendry. Wiem, że jest to bardziej czasochłonne ale efekt końcowy naprawdę wart jest poświęcenia.
Na około 4 porcje:1 duży
bakłażan1 duży słodki
pomidor (na przykład malinowy)2 duże ząbki młodego
czosnku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka ziaren
kolendryoliwa z oliwek do smażenia
sól i
pieprz (najlepiej świeżo mielone)odrobina
soku z cytryny (opcjonalnie)
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok pół centymetra. Ugrillować na patelni do grillowania (bez tłuszczu), aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Przykryć folią alumioniową.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo i drobno pokroić.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry, wrzucić na rozgrzaną
oliwę i lekko podsmażyć. Dodać
pomidory, razem lekko poddusić (można dodać odrobinę
wody).Plastry ugrillowanego
bakłażana obrać ze skórki (powinna bardzo łatwo odchodzić), pokroić w ćwiartki, dodać do
pomidora z
czosnkiem.Kumin i
kolendrę zmielić (ja używam młynku do
kawy).Wszystkie
przyprawy dodać do
bakłażana z
pomidorem, całość poddusić na wolnym ogniu, przez kilka minut.Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie skropić odrobiną
soku z cytryny.Podawać na grzankach albo z
kuskusem i
jogurtem greckim.