ßßß
Na około 4 porcje:1 duży bakłażan1 duży słodki pomidor (na przykład malinowy)2 duże ząbki młodego czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki wędzonej papryki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka ziaren kolendryoliwa z oliwek do smażeniasól i pieprz (najlepiej świeżo mielone)odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok pół centymetra. Ugrillować na patelni do grillowania (bez tłuszczu), aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Przykryć folią alumioniową.Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo i drobno pokroić.Czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażyć. Dodać pomidory, razem lekko poddusić (można dodać odrobinę wody).Plastry ugrillowanego bakłażana obrać ze skórki (powinna bardzo łatwo odchodzić), pokroić w ćwiartki, dodać do pomidora z czosnkiem.Kumin i kolendrę zmielić (ja używam młynku do kawy).Wszystkie przyprawy dodać do bakłażana z pomidorem, całość poddusić na wolnym ogniu, przez kilka minut.Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie skropić odrobiną soku z cytryny.Podawać na grzankach albo z kuskusem i jogurtem greckim.