Wykonanie
A może by tak przejść na wegetarianizm?- zastanawiałam się niedawno.
Serio, nie jestem jakąś wielką fanką
mięsa,
mogę przeżyć bez niego całkiem długo. Obecnie jadam je tylko jeden raz w tygodniu, oczywiście w niedzielę. W tygodniu zazwyczaj robię coś na szybko a, że
mięso potrzebuje dłuższego gotowania, obywam się bez niego. I wlaśnie dlatego uświadomiłam sobie, że go wcale nie potrzebuję. Ale obawiam się, że gdybym podjęła to wyzwanie mogłoby się stać dla mnie zbyt uciążliwe. Podziwiam tych wszystkich, którzy rezygnując z
mięsa gotują inne posiłki, które przecież powinny być przemyślane, żeby były pełnowartościowe. Ich kreatywność mnie powala. Bo co innego jest wymyślić kotleta z
kaszy jaglanej raz na jakiś czas a co innego jeść pięć
razy dziennie tylko posiłki wegetariańskie. O diecie wegańskiej nawet nie wspomnę- za bardzo lubię
jajka:)Poza tym muszę stwierdzić, że kiedy jem
mięso tak rzadko, akurat wtedy bardziej mi smakuje. Na przykład, dzisiejszy obiad.Główny składnik to
kurczak ale jest tu spora ilość warzyw i przypraw, które sprawiają że
mięso kurczaka smakuje rewelacyjnie ale zachwycam się właśnie tym sosem a nie samym
mięsem. Podsumowując moje rozważania na temat ewentualnego wegetarianizmu w moim życiu stwierdzam, że chyba jednak pozostanę przy jednym mięsnym obiedzie na tydzień ale chętnie zapoznam się z wege przepisami .

Składniki:6 udek przekrojonych na pół lub 12 podudzi z
kurczaka4 łyżki
oliwy2
cebule8 ząbków
czosnku3 łyżeczki
papryki mielonej1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
kolendry1 łyżecka
majeranku1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka kuminu mielonego1 łyżeczka
imbiru mielonego (lub mały kawałek świeżego)1 łyżka
soku z cytryny2
pomidory1
cukinia2 szklanki
wodypłatki migdałówkolendra świeżaW szerokim garnku rozgrzać
oliwę. Wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wszystkie
przyprawy i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać
pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone i obrane ze skóry),
wodę oraz
sok z cytryny i zagotować. Włożyć
kurczaka i gotować na małym ogniu około 40 min. Kiedy
mięso odchodzi już od kości a sos się zredukował i stał klarowny dodać pokrojoną w kostkę
cukinię i gotować jeszcze ok. 5 min.
Kurczaka wykładać na talerz razem z warzywami, posypać prażonymi
płatkami migdałów oraz posiekaną świeżą
kolendrą.Smacznego:)