Wykonanie
Jakiś czas temu publikowałam przepis na tradycyjną
sałatkę tabbouleh, a dzisiaj polecam jej trochę pożywniejszą wersję. Tym razem do jej przyrządzenia użyłam pysznej
kaszy bulgur. Jeśli nie przepadamy za
tuńczykiem, proponuję zastąpić go
łososiem lub
kurczakiem. Polecam, bo przygotowanie tej sałatki zajmuje mało czasu, a poza tym jest ona bardzo zdrowa. Smacznego:)1/2 szklanki suchego bulguru (u mnie ekologiczny bulgur od SYMBIO),szklanka gorącej
wody,pół dużej
papryki,mała
cebula,duży
pomidor,2
ogórki gruntowe,puszka
tuńczyka (w kawałkach),2
jajka na twardo,opcjonalnie 1-2 ząbki
czosnku,
sok z cytryny (do smaku),pół pęczka posiekanej
natki pietruszki,2-3 łyżki posiekanej
kolendry,1-2 łyżki posiekanej
miętykilka łyżek
oliwy,
sól,
pieprzBulgur zalać
wodą, przykryć i poczekać około 20 minut, aż wchłonie płyn i zmięknie.
Pomidory i
ogórki pozbawić pestek. pokroić wraz z
papryką i
jajkami w małą kostkę.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić, skropić
sokiem z cytryny i
oliwą. Schłodzić.