ßßß Cookit - przepis na Tabbouleh z tuńczykiem i jajkiem

Tabbouleh z tuńczykiem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu publikowałam przepis na tradycyjną sałatkę tabbouleh, a dzisiaj polecam jej trochę pożywniejszą wersję. Tym razem do jej przyrządzenia użyłam pysznej kaszy bulgur. Jeśli nie przepadamy za tuńczykiem, proponuję zastąpić go łososiem lub kurczakiem. Polecam, bo przygotowanie tej sałatki zajmuje mało czasu, a poza tym jest ona bardzo zdrowa. Smacznego:)
1/2 szklanki suchego bulguru (u mnie ekologiczny bulgur od SYMBIO),
szklanka gorącej wody,
pół dużej papryki,
mała cebula,
duży pomidor,
2 ogórki gruntowe,
puszka tuńczyka (w kawałkach),
2 jajka na twardo,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
sok z cytryny (do smaku),
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
2-3 łyżki posiekanej kolendry,
1-2 łyżki posiekanej mięty
kilka łyżek oliwy,
sól, pieprz
Bulgur zalać wodą, przykryć i poczekać około 20 minut, aż wchłonie płyn i zmięknie. Pomidory i ogórki pozbawić pestek. pokroić wraz z papryką i jajkami w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Schłodzić.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/10/tabbouleh-z-tunczykiem-i-jajkiem.html