Wykonanie
Od chwili kiedy po raz pierwszy zetknęłam się z kuchnią indyjską dal jest dla mnie ulubionym daniem.Zdrowe, wegetariańskie, aromatyczne. Bardzo popularne w indyjskiej kuchni domowej. Lubię wszystkie rodzaje dalu, dzisiaj prezentuję to danie wykonane z
fasolki mung (moong).
Fasolka moong, podobnie jak inne rośliny strączkowe, świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej, gdyż ma wysoką zawartość
białka. Jest też bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, wit. z grupy B, wit. C i enzymów.
Fasolka moong ma również wiele korzystnych dla zdrowia i samopoczucia właściwości, m.in. odtruwa organizm, wpływa korzystnie na wątrobę i woreczek żółciowy, działa moczopędnie. Pomaga leczyć zatrucia pokarmowe, biegunki, a także obrzęki (zwłaszcza kończyn dolnych). Wykorzystywana jest również w leczeniu nadciśnienia, nadkwasoty i nadpobudliwości nerwowej.Składniki:1,5 szklanki
fasolki moong2,5 szklanki
wody2 średnie
pomidory pokrojone w kostkę1/2
cebulki pokrojonej w
pióra2
zielone chilli posiekane1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki startego
imbiru1 łyżka oleju/
oliwy1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
kolendry w proszku2 ząbki
czosnku posiekanego lub przeciśniętego1 łyżeczka
kminu1 łyżeczka świeżej posiekanej
kolendryPrzygotowanie:Dokładnie umyć
fasolkę i pozostawić w wodzie na 20-30 minut. W międzyczasie do garnka ciśnieniowego dodać
oliwę,
czosnek,
cebulę, kumin i podsmażyć. Dodać umytą i odsączoną
fasolkę moong i pozostałe składniki z wyjątkiem świeżej
kolendry i
soku z cytryny. Zalać składniki 2,5 szkl.
wody.Zamknąć garnek ciśnieniowy. Gotować dal do 3-4 gwizdków. Odczekać aż zejdzie ciśnienie i ostrożnie otworzyć garnek. Rozmieszać dal przy pomocy mieszadła i dodać świeżą
kolendrę i
sok z cytryny.
Dal podaję z
ryżem i
papadami :-). Smacznego!
Do przygotowania wielu dań używam garnka ciśnieniowego z gwizdkiem. Jest to doskonały sposób na przygotowanie dań w zdrowy sposób i w krótkim czasie. Więcej informacji na stronie Naczynia i Sprzęt Kuchenny.