Wykonanie
Niedawno kupiłam sobie pięknie wydaną książkę Pauli Wolfert "The Food of Morocco" i postanowiłam w końcu coś z niej wypróbować. Padło na przepis na
udka z kurczaka z fenkułem,
oliwkami i kiszoną
cytryną, który odrobinę zmieniłam,
anyżek zastępując nasionami
kopru włoskiego oraz pomijając
szafran. Oczywiście i tak wyszło przepysznie! Bardzo lubię marokańską kuchnię i chyba
będę częściej przygotowywać dania z niej. Tak jak ten
kurczak, są bogate w smaku i aromatyczne. Serdecznie polecam, nie przerażajcie się nietypowymi składnikami;) No i wszystkiego dobrego w nowym roku!:)
Kurczak z
koprem włoskim,
oliwkami i kiszoną
cytryną- 2
udka z kurczaka- 1 1/2 łyżki
soli morskiej- 3/4 l
wody + 3 łyżki- 1 łyżka
oliwy- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 mała kiszona
cytryna- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/4 łyżeczki nasion
kopru włoskiego- 2 małe
kopry włoskie (razem 450g)- 10
oliwek-
sól,
pieprz- 1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1) Z udek odciąć nadmiar tłuszczu i zamoczyć je w wodzie wymieszanej z
solą na 1 1/2 godziny.2) Rozgrzać
oliwę na patelni, najlepiej żaroodpornej, i smażyć
kurczaka skórą do dołu, aż będzie złota.3) Zdjąć go z patelni i odstawić, a na nią dodać pokrojoną w plastry
cebulę i wyciśnięty
czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zmiękną.4) Z
cytryny usunąć miąższ, a skórkę przepłukać i pokroić na duże kawałki.5) Dodać ją na patelnię razem z
imbirem, nasionami
kopru włoskiego i trzema łyżkami
wody.6) Wymieszać, dodać udka, przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.7) Udka przełożyć skórą do góry do naczynia żaroodpornego (lub zostawić w takiej patelni) razem z
cebulą i
cytryną, dodać przycięte i pokrojone wzdłuż na cienkie plastry
kopry włoskie oraz
oliwki (dokładnie opłukane).8) Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30 minut.9) Doprawić wg uznania
solą i
pieprzem i podawać, posypane
natką pietruszki i listkami
kopru.Czas przygotowania: 3 godzinyLiczna porcji: 2kaloryczność jednej porcji: 470 kcal