ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)1 kg małych ziemniaków o zwięzłym miąższu1 łyżka kminku1 listek laurowy1 ząbek czosnku5 łyżek octu winnego2 łyżeczki musztardysólpieprz6 dag kaparów1/2 szklanki oleju1 pęczek dymki25 dag pomidorków koktajlowychpo 2 gałązki rozmarynu i bazylii5 gałązek tymianku8 dag czarnych oliwek1 główka sałaty (np. lollo bianco)Sałatka ziemniaczana z kminkiem - sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem i listkiem laurowym (15 minut). Odcedź, obierz, pokrój na ćwiartki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z octem, olejem, musztardą i połową kaparów, przypraw do smaku pieprzem. Składniki dokładnie zmiksuj, aby powstała gładka masa. Polej ziemniaki, wymieszaj, odstaw na 3 godziny do lodówki. Posiekaj zieleninę, dodaj do ziemniaków. Włóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w cieniutkie krążki dymki, resztę kaparów oraz oliwki. Podawaj na liściach sałaty.Sałatka ziemniaczana z czerwoną cebulą i kaparamiprzekąska do zabrania do pracy. Zobacz przepis na sałatkę ziemniaczaną z kminkiem Małe, chrupiące ciasteczka do kawy i herbaty. Do przygotowania polewy użyj czekolady gorzkiej lub deserowej, która przełamie słodki smak kokosanek. Zobacz przepis na kokosanki z polewą czekoladowąkostkę. Ciągle głodny? Zobacz też przepisy na: Sałatkę ziemniaczaną z papryką i serem , Szwajcarską sałatkę ziemniaczaną i Sałatkę ziemniaczaną z kminkiem Sprawdź też nasze przepisy na Ziemniaczane fantazje Pierwowzór sznycla wiedeńskiego przywiózł z Włoch do Wiednia feldmarszałek hrabia JosephSałatki z ziemniakami - dla bardzo głodnych!
codzienna przekąska i danie na przyjęcie. Aby sałatka była mniej tucząca i zdrowsza, olej zastąp oliwą. Sałatka ziemniaczana z kminkiem : 1 kg małych ziemniaków o zwięzłym miąższu 1 łyżka kminku 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku 5 łyżek octu winnego 2 łyżeczki musztardy sól pieprz 6 dag kaparów 1/2Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu