ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonej soczewicy na sposób włoski

Zupa z zielonej soczewicy na sposób włoski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kinga Rudnicka
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (43 głosy)
150-200 g zielonej soczewicy (ok. 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
1 cebula
2 liście laurowe
ew. 1/4 łyżeczki tymianku
nieco ostrej mielonej papryki
2 ziemniaki
sól
Zupa z zielonej soczewicy na sposób włoski - sposób przygotowania: Soczewicę zalewamy gorącą wodą. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej posiekaną cebulę i posiekane ząbki czosnku, dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem papryczki. Po 3-4 minutach dodajemy odcedzoną soczewicę, mieszamy, po kilku minutach zalewamy wodą (ok. 5 szklanek), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (około 40 minut), od czasu do czasu mieszając i zdejmując szumowiny. Na 20-25 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy. Na zakończenie doprawiamy zupę ostrą mieloną papryką. Zupę można uzupełnić pokrojoną w talarki marchewką, kawałkiem drobno pokrojonego selera, a także przecierem pomidorowym (do 1/2 szklanki) - wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z przyprawami, przed dodaniem soczewicy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/7407332/zupa z zielonej soczewicy na sposob wloski/p