Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga RudnickaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (43 głosy)150-200 g
zielonej soczewicy (ok. 3/4 szklanki)2-3 łyżki
oliwy z oliwek2-3 ząbki
czosnkugałązka
rozmarynu1
cebula2
liście lauroweew. 1/4 łyżeczki
tymiankunieco ostrej mielonej
papryki2
ziemniakisólZupa z
zielonej soczewicy na sposób włoski - sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy gorącą
wodą. W dużym garnku rozgrzewamy
oliwę, szklimy na niej posiekaną
cebulę i posiekane ząbki
czosnku, dodajemy wszystkie
przyprawy z wyjątkiem papryczki. Po 3-4 minutach dodajemy odcedzoną
soczewicę, mieszamy, po kilku minutach zalewamy
wodą (ok. 5 szklanek), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż
soczewica będzie miękka (około 40 minut), od czasu do czasu mieszając i zdejmując szumowiny. Na 20-25 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki, solimy. Na zakończenie doprawiamy zupę ostrą mieloną
papryką. Zupę można uzupełnić pokrojoną w talarki
marchewką, kawałkiem drobno pokrojonego
selera, a także
przecierem pomidorowym (do 1/2 szklanki) - wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną
oliwę razem z
przyprawami, przed dodaniem
soczewicy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu