ßßß
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / AGPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag schabu środkowego1 kg małych ziemniaków20 dag plastrów boczku1 czerwona paprykagarść winogronMarynata:3 łyżki oliwy1 łyżeczka mielonej papryki2-3 listki laurowesólpieprzSzaszłyki ze schabu - sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, gotuj, aż będą prawie miękkie. Mięso pokrój na kawałki. Paprykę także pokrój na kawałki. Listki laurowe pokrusz i rozetrzyj z mieloną papryką, pieprzem, solą i oliwą. Mieszaniną posmaruj ziemniaki i mięso, włóż na 30 minut do lodówki. Ziemniaki zawiń w boczek, ponabijaj na szpadki do szaszłyków na przemian z kawałkami schabu, papryką i winogronami. Ułóż na rozgrzanym grillu lub ruszcie piekarnika, piecz po 5-7 minut z każdej strony.8 pomysłów na szaszłyki
kuskusem i sałatką Znów schabowy z ziemniakami? Niekoniecznie. Zwykły obiad zamień na kolorowe szaszłyki z paprykową marynatą, przeplatane winogronami. Szaszłyki ze schabu 50 dag schabu środkowego 1 kg małych ziemniaków 20 dag plastrów boczku 1 czerwona papryka garść winogron Marynata: 3 łyżki oliwy 1Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu