ßßß
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Zupa krem z fenkułu i selera po włosku - składniki:Duży fenkuł1/2 dużego seleraduży ziemniak2 duże korzenie pietruszkimała cebula2 ząbki czosnku1 i 1/2 l bulionu warzywnego2 liście laurowepo 1/2 szklanki oliwy i gęstej śmietanyposiekany koperekpieprzsólZupa krem z fenkułu i selera po włosku - sposób przygotowania: Seler, ziemniak, cebulę i pietruszki obrać, wypłukać, osuszyć i posiekać. Fenkuł oczyścić i drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej rozdrobnione warzywa. Zalać wszystko bulionem, dodać liście laurowe i gotować około 35 min. Następnie liście laurowe usunąć, a zupę zmiksować z dodatkiem czosnku i zagotować. Na końcu zaciągnąć ją śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie posypać koperkiem. Podawać z rumianymi grzankami.Jakub Kuroń gotuje. Lekki krem jabłkowo-porowy z pysznymi chipsami warzywnymiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu