ßßß
Fot. ShutterstockCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej odmiana o białym miąższu)1 seler2 średniej wielkości korzenie pietruszki2 cebule1 por (tylko biała część)2 łyżki tartego chrzanu (według uznania można dodać mniej lub więcej)sól i pieprzolejDo dekoracji:ulubione pestkioliwaposiekany koperek lub szczypiorekZupa z białych warzyw z nutą chrzanu - sposób przygotowania: Warzywa umyj i obierz, pokrój (wszystkie oprócz pora i cebuli) w sporą kostkę. Pora i cebulę pokrój w grube plastry. Do garnka wlej około 1 łyżkę oleju i podgrzej. Wrzuć cebulę porem i chwilę przesmaż. Dodaj pozostałe warzywa. Wlej wodę - tyle, żeby lekko przykrywała warzywa. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Dodaj starty chrzan, wymieszaj i odstaw zupę do ostudzenia. Kiedy nieco przestygnie, zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolewając wody (do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj np. polaną niewielką ilością oliwy, posypaną uprażonymi pestkami czy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić
ulubionymi pestkami, chrupiącymi grzankami, albo wegańską kiełbaską z soczewicy, na którą przepis znajdziesz na następnym slajdzie. Zupa z białych warzyw z nutą chrzanu 4 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej odmiana o białym miąższu) 1 seler 2 średniej wielkości korzenie pietruszki 2 cebule 1 por (tylkoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu