ßßß Cookit - przepis na Przepis blogera - Marynowane steki wołowe z sosem BBQ, puree z ziemniaków, zielonym groszkiem i pomidorami:

Przepis blogera - Marynowane steki wołowe z sosem BBQ, puree z ziemniaków, zielonym groszkiem i pomidorami:

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia północnoamerykańska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Przepis blogera - Marynowane steki wołowe z sosem BBQ, puree z ziemniaków, zielonym groszkiem i pomidorami: - składniki:
Składniki na steki:
4 steki wołowe po ok. 150-200
po 2 długie plastry wędzonego boczku na 1 stek (8 sztuk)
2 łyżki oleju z czosnkiem oraz pomidorami i bazylią
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka miodu
sól gruboziarnista
mieszanka pieprzów
Składniki na puree ziemniaczane:
8 ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 30%
sól do smaku
Sos BBQ:
200 ml pikantnego keczupu
2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką
3 łyżeczki sosu Worcester
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
2 łyżeczki miodu
sól i pieprz do smaku
4 łyżki mrożonego groszku
4 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Przepis blogera - Marynowane steki wołowe z sosem BBQ, puree z ziemniaków, zielonym groszkiem i pomidorami: - sposób przygotowania: Składniki marynaty dokładnie łączymy, nacieramy nią steki i odstawiamy na 30 minut. Każdy kawałek wołowiny owijamy dwoma dość grubymi plastrami boczku i związujemy najlepiej dratwą. Steki układamy na papierze do pieczenia i smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Wkładamy na 3 minuty do piekarnika. jednak jeśli ktoś lubi steki bardziej wysmażone niech wydłuży czas smażenia na patelni. Sos BBQ: wszystkie składniki sosu łączymy, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby składniki się połączyły. Puree: ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy masło i śmietanę, doprawiamy solą i białym pieprzem, dokładnie łączymy. Rozmrożony groszek przesmażamy z czosnkiem na maśle. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skóry i gniazdek nasiennych, doprawiamy solą i pieprzem, chwilkę całość przesmażamy. Z puree ziemniaczanego formujemy podłużną rynienkę, w którą wkładamy groszek z pomidorami. Sosem BBQ robimy ozdobne smugi, na środku kładziemy usmażony stek.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163543006/przepis blogera marynowane steki wolowe z sosem bbq puree z ziemniakow zielonym groszkiem i pomidorami/p