ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia hiszpańskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Pulpo gallego - składniki:1 średnia ośmiornicapół szklanki oleju z oliwek (intenso)1 papryczka chili - może być w proszkuliść laurowysól do smakuJedna ośmiornica o wadze ok. 1 kgto porcja co najmniej na 6 osób.Pulpo gallego - sposób przygotowania: Gotować ośmiornicę ok 30 do 40 minut, zostawić do ostygnięcia.Po ostygnięciu pokroić w grubsze plasterki lub kostkę, przygotować olej z oliwek wymieszany z odrobiną chili i doprawiony do smaku solą.Zalać pokrojoną w plasterki ośmiornicę i wstawić do lodówki na ok 2 godziny, następnie możemy już delektować się smakiem pulpo gallego, które podaje się zazwyczaj do mocno schłodzonego piwa.Ośmiorniczkiwyjęte prosto z gara tnie się nożyczkami na małe kawałki, podaje ułożone na drewnianych talerzach, polane oliwą i posypane solą i papryką, czasami w towarzystwie gotowanych ziemniaków, czasami z bułą. Taka ośmiornica nazywa się pulpo a feira lub pulpo gallego i w północnym rejonie Hiszpanii GaliciiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu