ßßß Cookit - przepis na Pulpo gallego

Pulpo gallego

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor ikoeri45
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia hiszpańska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Pulpo gallego - składniki:
1 średnia ośmiornica
pół szklanki oleju z oliwek (intenso)
1 papryczka chili - może być w proszku
liść laurowy
sól do smaku
Jedna ośmiornica o wadze ok. 1 kg
to porcja co najmniej na 6 osób.
Pulpo gallego - sposób przygotowania: Gotować ośmiornicę ok 30 do 40 minut, zostawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu pokroić w grubsze plasterki lub kostkę, przygotować olej z oliwek wymieszany z odrobiną chili i doprawiony do smaku solą.
Zalać pokrojoną w plasterki ośmiornicę i wstawić do lodówki na ok 2 godziny, następnie możemy już delektować się smakiem pulpo gallego, które podaje się zazwyczaj do mocno schłodzonego piwa.
Ośmiorniczki
wyjęte prosto z gara tnie się nożyczkami na małe kawałki, podaje ułożone na drewnianych talerzach, polane oliwą i posypane solą i papryką, czasami w towarzystwie gotowanych ziemniaków, czasami z bułą. Taka ośmiornica nazywa się pulpo a feira lub pulpo gallego i w północnym rejonie Hiszpanii Galicii
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19292831/pulpo gallego/p