Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ikoeri45
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia hiszpańskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Pulpo gallego - składniki:1 średnia
ośmiornicapół szklanki
oleju z
oliwek (intenso)1
papryczka chili - może być w proszku
liść laurowysól do smakuJedna
ośmiornica o wadze ok. 1 kgto porcja co najmniej na 6 osób.Pulpo gallego - sposób przygotowania: Gotować
ośmiornicę ok 30 do 40 minut, zostawić do ostygnięcia.Po ostygnięciu pokroić w grubsze plasterki lub kostkę, przygotować
olej z
oliwek wymieszany z odrobiną
chili i doprawiony do smaku
solą.Zalać pokrojoną w plasterki
ośmiornicę i wstawić do lodówki na ok 2 godziny, następnie możemy już delektować się smakiem pulpo gallego, które podaje się zazwyczaj do mocno schłodzonego
piwa.
Ośmiorniczkiwyjęte prosto z gara tnie się nożyczkami na małe kawałki, podaje ułożone na drewnianych talerzach, polane
oliwą i posypane
solą i
papryką, czasami w towarzystwie gotowanych
ziemniaków, czasami z bułą. Taka
ośmiornica nazywa się pulpo a feira lub pulpo gallego i w północnym rejonie Hiszpanii GaliciiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu