Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor 87kalinkaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (14 głosów)Zapiekanka ziemniaczana - składniki:20 dag
mięsa mielonego (
wieprzowina)0.5 kg
ziemniaków (ugotowanych i pokrojonych w kostkę)10 dag
pieczareksos beszamelowy/serowy
cebula (pokrojona u kosteczkę)
ser żółty lub
mozzarellazioła prowansalskiesóloliwa do smażeniaZapiekanka ziemniaczana - sposób przygotowania:
Mięso smażymy z
cebulą i
pieczarkami. Dokładnie mieszamy z
ziemniakami, sosem i częścią
sera. Przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy grubo
serem. Zapiekamy maksymalnie 30 minut, aż
ser się roztopi. Chwilę przed wyjęciem posypujemy
ziołami.Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z
łososiem i
paprykąPrzepis na zapiekankę ziemniaczaną z
łososiem i
papryką.; źródło: Okazje.info Zapiekanka ziemniaczana to dobry sposób na wykorzystanie "nadwyżki"
ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia (jeśli masz ich mniej niż w przepisie, po prostu dopasuj odpowiednio proporcje innych składników). Dodatkowo jest niedroga, prosta i szybka w przygotowaniuTo propozycja na chłodniejsze, jesienne dni. Podawaj zupę z grzankami lub
groszkiem ptysiowym . Zobacz przepis na: Zupa krem z
porów Francuskie określenie "au gratin" odnosi się do dań (najczęściej warzyw) zapiekanych pod warstwą
startego sera i/lub
tartej bułki. W przypadku tej zapiekankDo przygotowania tej zupy potrzebujesz
szpinaku w wersji mrożonej. Podstawowe dodatki to
śmietanka 30% i
czosnek. Na bazie
bulionu drobiowego zupa ze
szpinaku będzie lekkim starterem przed daniem głównym. Zupa krem ze
szpinaku 1 opakowanie
mrożonego szpinaku (450 g) 2 ząbki
czosnku szczypta gałki muWARZYWA
bakłażan w cieście 9/20brokuły z
sezamem 9/19bukiet świeżych
sałat, warzyw i
kiełków 10/17cottage pie warzywny (zapiekanka) 1/35cukinia z
ziołami i
serem ricotta 6/47fasola z
miodem babci Bronisławy 12/13gołąbki z
włoskiej kapusty 6/65groch z
kapustą 1/73kalarepka faszerowana 8/40kalarepka glazurowa
Anchois
amerykańskiej
sałaty Cezara, angielskiego
sosu worcester, szwedzkiej zapiekanki ziemniaczanej pokusa Janssona, włoskich salsy verde i vitello tonnato. W tureckich, greckich i hiszpańskich spiżarniach puszki z
anchois są obowiązkowe. Marokańczycy wypromowali doskonałą
markę La Monégasque. ProwansalczycyZ
makaronem,
kaszą,
ryżem,
ziemniakami - sycące zapiekanki na chłodniejsze dni

temp. 200°C. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z
łososiem i
papryką Tę zapiekankę możesz wykorzystać jako dodatek do
mięsa lub samodzielne danie. Możesz zapiec ją w jednym dużym naczyniu lub kilku mniejszych foremkach żaroodpornych - po jednej dla każdej osobyVive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

prosta zapiekanka ziemniaczana . Przedstawiamy wersję podstawową, ale jeśli chcecie - mile widziane są dodatki warzywne,
boczek,
ser... Prawdziwe gratin dauphinois 1 kg
ziemniaków 1 ząbek
czosnku 50 g
masła 250 ml gęstej kwaśnej
śmietany 150 ml
mleka 3 szczypty
gałki muszkatołowej sól i
pieprz