Wykonanie
Zapaleni ziemniakozjadacze, do których należę, powinni być ukontentowani z takiego sposobu podania
ziemniaków :) Bo nie dość że smaczne, to jeszcze mile pieszczą oczy ;)Przez to, że są nacięte,
ziemniaki są dobrze doprawione, mięciutkie w środku, z przyjemnie chrupiącą skórką.W każdym razie, już poważnie - prawda, że ładnie?
Składniki na 2 -3 osoby:6-8 dużych, podłużnych
ziemniaków1 łyżka
soli1 łyżka mieszanki
ziół prowansalskich3 łyżki
oliwyPrzygotowanie:
Ziemniaki bardzo dokładnie myję szczoteczką, po czym
ostrym nożem wycinam pod skosem kawałki, jak na zdjęciach. W misce mieszam
sól i
zioła, mieszanką dokładnie otaczam ponacinane
ziemniaki. Na dno formy do pieczenia wlewam 2 łyżki
oliwy, układam
ziemniaki nacięciami do góry, skrapiam pozostałą
oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piekę 20 minut, po czym na 20 minut przykrywam je folią aluminiową. Zdejmuję folię i piekę jeszcze 10-15 minut, by się zrumieniły. Podaję gorące jako dodatek do
mięsa lub np. z surówką i
sosem czosnkowym jako główne danie. Można ewentualnie jeszcze dodać
czosnek ;)