Wykonanie
Przepyszna, bardzo sycąca, tania do tego, znaleziona u Aniki z moimi małymi zmianami, bardzo polecam :)
około 1 kg
ziemniaków0,5 kg
mięsa mielonego ( wieprzowe lub wieprzowo - wołowe)4 średnie
pomidory3 ząbki
czosnku2 średnie
cebule350 gramów
pieczarek1 strąk
paprykisól,
pieprzostra i
słodka papryka0,5 kostki
masła250 gramów
sera żółtego (doskonale sprawdzi się również
mozzarella)
Ziemniaki ugotować (optymalnie w łupinach), pokroić na talarki.
Mięso przesmażyć na
oleju, kiedy wytraci wilgoć, dodać zmiażdżony
czosnek i pokrojoną w plasterki
cebulę, smażyć mieszając około 5 - 7 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, wrzucić do
mięsa, ewentualnie podlać jeszcze 1/4 szklanki
wody lub
bulionu, przyprawić, dusić na małym ogniu do odparowania soku.
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na
oleju, dodać do
mięsa. Na tym samym tłuszczu, krótko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę
paprykę, wrzucić ją również do
mięsa, wszystko przesmażyć parę minut, często mieszając.Naczynie żaroodporne wysmarować częścią
masła, na dnie poukładać połowę
ziemniaków, tak by lekko nachodziły na siebie, wyłożyć masę
mięsną, rozprowadzić ją po całości.
Przykryć drugą częścią
ziemniaków, na wierzch poukładać plasterki
masła.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra - dół), zapiekać około 25 - 30 minut, do zrumienienia
ziemniaków.
W tym czasie
ser ścieramy na dużych oczkach (
mozzarellę kroimy na plasterki), posypujemy zapiekankę i pieczemy dalej, do rozpuszczenia
sera.